Dünya

Hindistan tarihe geçmeyi "2 kilometre" ile kaçırdı: Uzay aracı ile merkezin bağlantısı inişe kısa süre kala koptu

07 Eylül 2019 11:26

T24 Dış haberler

Hindistan, aya inen dördüncü ülke olmaya çok yaklaştı, ancak canlı yayınlanan operasyon son aşamalarda başarısız oldu.

Hindistan'ın ayın daha önce gidilmemiş güney tarafına insansız bir araç indirme operasyonunun son bölümünde merkez ile uzay aracının bağlantısı kesildi. Yapılan canlı yayın aracılığıyla milyonlarca kişinin izlediği operasyonda bağlantının kesildiği fark edilince bilim insanlarının büyük üzüntü yaşadığı görüldü. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de uzay ajansının Bengaluru'daki merkezinde uzay aracının yolculuğunu takip edenler arasındaydı. Modi, bağlantının kopmasının ardından uzay ajansı çalışanlarını teselli etmeye çalıştı. Hindistan lideri merkezden ayrıldıktan sonra yaptığı sosyal medya paylaşımında, "Umudumuzu koruyoruz ve uzay programımız konusunda sıkı çalışmalarımızı sürdüreceğiz" yazdı. 

Hindistan uzay ajansı, robotik araç ile bağlantının yüzeye sadece 2.1 kilometre kala koptuğunu bildirdi. Bu noktaya kadar alçalmanın planlanan yönde ilerlediği belirtildi. 

The Guardian'a konuşan NDTV'nin bilim editörü Pallava Bagla, "Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu bu noktaya gelmek için 10 yıldan fazla çalıştı. Bu roket bilimi, bazı başarısızılıklar olabilir. Her şey kitapta yazdığı gibi gitmiyor" dedi ve araca hasar görmeden yumuşak iniş yaptırmanın çok zor olduğunu ifade etti.