Dünya

Hindistan-Maldivler kavgası tırmandı, acenteler adalara uçuş rezervasyonlarını askıya aldı

08 Ocak 2024 14:01

T24 Dış Haberler

Hindistan'ın en büyük seyahat platformlarından biri, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye yönelik sosyal medya paylaşımlarının Güney Asyalı komşular arasındaki ilişkileri kötüleştirmesinin ardından Pazartesi Maldivler'e uçuş rezervasyonlarını askıya aldı.

Hindistan ve Rusya, Hint Okyanusu'nda birçok lüks tatil yerinin bulunduğu adalar zinciri olan Maldivler'e en fazla turisti gönderiyor. Dünya Bankası'na göre turizm, ekonominin neredeyse üçte birini oluşturuyor.

EaseMyTrip kurucu ortağı ve İcra Direktörü Prashant Pitti, Maldivler'e yapılan rezervasyonların "süresiz" olarak askıya alındığını doğruladı.  Yeni Delhi ve Male'nin geleneksel olarak yakın bağları olmasına rağmen, Başkan Mohamed Muizzu'nun 'Hindistan Dışarı' kampanyasıyla seçimleri kazanarak Kasım ayında iktidara gelmesinden bu yana ilişkiler gergin.

Pitti Reuters'e verdiği demeçte, "Bu adımı atmaya karar verdik çünkü kendine saygısı olan her ulus bunu yapmalıdır. Maldivler hükümetinin temsilcilerinden duyduğumuz açıklamalar ülke için son derece aşağılayıcıydı." dedi. Pitti, EaseMyTrip'in yüzde 22 pazar payıyla Hindistan'ın ikinci en büyük çevrimiçi seyahat rezervasyon platformu olduğunu söyledi.

Maldivler hükümeti, sosyal medya platformu X'te Modi'yi "palyaço", "terörist" ve "İsrail'in kuklası" olarak nitelendiren bakan yardımcıları Malsha Shareef, Mariyam Shiuna ve Abdulla Mahzoom Majid'i görevden aldı. Aralarında bazı ünlülerin de bulunduğu pek çok Hintli, Maldivler'e tepki olarak yurt içi destinasyonların tanıtımını yapan sosyal medya gönderileri paylaştı.

Maldivler'in en büyük döviz geliri turizmden gelirken, Hindistan ve Rusya geçen yıl yaklaşık 209 bin turist gönderdi. Maldivler'e 2024 yılı için 2 milyon varış hedefleniyor.