Dünya

Arama çalışmalarında milyonlarca insanın interneti kesilmişti; Hindistan'da ayrılıkçı Sih lider yakalandı

23 Nisan 2023 12:43

Hindistan'da bir aydan fazla süredir polis tarafından aranan ayrılıkçı Sih vaiz Amritpal Singh bugün (23 Nisan) yapılan bir operasyonda yakalandı.

Pencap eyalet polisinin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, vaizin alınan istihbarat üzerine Moga kentinde yakalandığı açıklandı. Singh, bir tapınakta ibadet edip çıktıktan sonra polis tarafından gözaltına alındı.

18 Mart'tan beri aranan ayrılıkçı lider, "kanunlara muhalefet", "toplumda kargaşaya sebep olmak" ve "cinayete teşebbüs" ile suçlanıyor.

CNN'in aktardıklarına göre, Hindistan polisi mart ayında, Singh'i ararken yaklaşık 27 milyon kişinin yaşadığı Pencap bölgesinin tamamında interneti kesmişti.

Singh, "Pencap'ın Mirasçıları" isimli bir grubunun önde gelen liderlerinden biri olarak biliniyor. Ayrılıkçı grup, ülkenin Pencap bölgesinde "Halistan" isminde egemen bir devlet kurmayı amaçlıyor.

Halistan hareketi üyeleri geçtiğimiz ayın sonlarında Londra'daki Hindistan Yüksek Komiserliği önünde Hindistan devletinin operasyonlarını protesto etmişti. San Francisco'da da Hindistan Konsolosluğu'na saldırılar düzenlenmiş ve saldırıların Sih protestocular tarafından yapıldığı iddia edilmişti.

Oldukça kalabalık bir dini grup olan Sihler yaklaşık 20 milyon kişi ile Hindistan nüfusunun yaklaşık yüzde ikisini oluşturuyor.

Uzun yıllardır, bağımsız devlet kurmak için mücadele eden Sihler ile Hindistan devleti arasında çatışmalar yaşanıyor.