Dünya
BBC Türkçe

Hilary fırtınası: Bir yılda yağan yağış miktarının 24 saatte düşmesi bekleniyor

Bu, eyaletin 84 yıldaki ilk tropikal fırtınası

21 Ağustos 2023 09:47

Hilary fırtınası, Meksika'nın Baja California bölgesinin ardından ABD’nin California eyaletine ulaştı. Bu, eyaletin 84 yıldaki ilk tropikal fırtınası. Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın şu anda Los Angeles’tan geçtiğini ve saatte 75 km. hıza ulaşan rüzgarlara yol açtığını duyurdu.

Yerel saatle 20.00’deki haber bültenlerinde yetkililer, ABD'nin güneybatısındaki bazı kesimlerde ve Meksika'nın Baja California eyaletinin kuzeyinde olası "yaşamı tehdit eden sel" uyarılarını sürdürdü.

Şu an, Hilary fırtınası California boyunca kuzey-kuzeybatı yönünde ilerliyor.

Fırtınanın pazartesi gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Yetkililer, rüzgarların özellikle yüksek arazilerde kuvvetli olabileceği konusunda uyardı.

BBC Kuzey Amerika muhabiri Peter Bowes, “Los Angeles bölgesinde yaşadığım 27 yılı aşkın süredir, yaz aylarında yağmurun çiselediğinden fazlası nadir görüldü. Yılın bu zamanlarında normalde yaşamı tehdit eden sellerden değil, orman yangınlarından endişe ederiz” diyor.

Bu arada, Meksika hükümeti Tropikal Fırtına Uyarısını, fırtına ülkeden ayrıldıktan sonra durdurdu. Meksika’da Hilary’nin neden olduğu yağış ve sellerde bir kişi hayatını kaybetti.

California sellere nasıl hazırlandı?

Hilary fırtınası, California eyaletine yaklaşırken cumartesi akşamı Vali Gavin Newsom eyaletin güneyinin önemli bir bölümü için acil durum ilan etti. Kuraklığa daha alışkın olan bölge genelinde ani sel baskınlarına ilişkin uyarılar yürürlükte.

Los Angeles Valisi Gavin Newsom ve Belediye Başkanı Karen Bass, kent sakinlerini evlerinde kalmaya çağırdı. Newsom, Pazar günkü acil bilgilendirme toplantısında, “Dışarıya çıkmak için önemli bir nedeniniz yoksa çıkmayın” dedi.

California’daki çeşitli bölgeler, pazartesi günü okulları ve okul sonrası etkinlikleri iptal etti.

New York Times'ın haberine göre, California'daki havaalanlarından kalkması veya bu havaalanlarına inmesi planlanan uçuşların yaklaşık yüzde 40-50'si iptal edildi.

Nevada'da yetkililer, Ölüm Vadisi Ulusal Parkı'nın bazı bölümleri için saatte 64 kilometreye varan rüzgarlar beklendiği uyarılarıyla birlikte ani sel uyarıları yayınladı.

Hafta sonu boyunca yapılması planlanan bölgedeki çok sayıda konser ve spor etkinliği iptal edildi.

Bir yılda yağan yağış miktarının 24 saatte düşmesi bekleniyor

Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın Pazartesi gününe kadar güney California ve güney Nevada'da 25 cm yağmur getirmesinin beklendiğini açıkladı.

Bu, bir gün için olağanüstü bir yağmur miktarı. Meteorologlar, 25 cm’lik yağmurun, bu dağ ve çöl bölgelerinin tipik olarak bütün bir yılda aldığı yağmur miktarına eşit olduğunu söylüyor.

Diğer uyarılar şu şekilde:

  • Yetkililer, pazar gecesi güneydoğu California, kuzeybatı Arizona, güney Nevada ve güneybatı Utah boyunca "bir veya iki kısa” hortum olabileceği konusunda uyardı.
  • California Körfezi'nin kuzey kıyısı boyunca pazartesi günü erken saatlere kadar sel meydana gelebilir.
  • Oregon ve Idaho eyaletlerinin kuzeybatı bölgelerinde salı sabahına kadar 7,6 cm’e kadar yağmur bekleniyor.
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir