Gündem

Hiç gitmediği Almanya'dan sınır dışı edilmiş

"Hem maddi hem de manevi olarak çok yıpratıldım"

27 Ocak 2024 13:49

Mekatronik mühendisi 41 yaşındaki Mustafa Aydın, Almanya'da bulunan dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketine ile, iş başvurusunun kabul edilmesiyle kontrat imzaladı ve vize başvurusu yaptı. Ancak Alman makamları, daha önce hiç Almanya'ya gitmemiş olan ve ilk pasaportunu 2006'da alan Aydın'a, "Sizi 2001 yılında sınır dışı ettiğimizi tespit ettik" diyerek, vize vermedi.

Aydın, yaşadıklarını böyle anlattı:

"Hudut Kapıları Büro Amirliği'ne başvurdum"

"Avrupa Birliği Mavi Kart Vize Programı" ile Almanya Büyükelçiliği’ne vize başvurusunda bulunmuştum. Aldığım cevapla başıma kaynar sular döküldü. 2001 yılında 18 yaşındaydım. O sırada bir üniversitede burslu olarak okuyordum. Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Hudut Kapıları Genel Müdürlüğü’ne başvurdum.Oradan, giriş-çıkış kaydı olmadığına dair bir belge aldım. Bu belgeyi, sınır dışı edildiğim iddialarına konu olan 2001 yılındaki hayatımı gösteren belgeleri, sicil kaydımın olmadığını, nasıl bir insan olduğumu ve iş hayatımı anlatan bir maille Alman makamlarına cevap verdim."

"Maddi - manevi yıprandım"

6 aylık bir süre içinde mağdur edildiğini söyleyen Aydın, "Bir işe kabul etmiş ve ona göre valizimi bile hazırlamışım. Durum böyleyken, buradaki herhangi bir şirketle konuyu söylemeden geçici bir süreliğine işe girip onları da mağdur etmek istemedim.Bu belirsizlikten dolayı 6 aylık süreçte hem maddi hem de manevi olarak çok yıprandım" dedi.

"Almanya beni kara listeye almış"

Aydın, Fransa'da bir şirketle anlaşıp, Fransa için yaptığı vize başvurusunun da Almanya tarafından kara listeye alındığı gerekçesiyle kabul edilmediğini söyleyerek, "O süreçten sonra Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Hollanda gibi ülkelere iş için gittim ve herhangi bir vize sorunu ile karşılaşmadım" açıklamalarında bulundu.