Gündem

Her gün ortalama 4 bin kişinin bulunduğu Denizli Devlet Hastanesindeki kolon ve kirişler çürük çıktı!

Sağlık çalışanları, Denizli Devlet Hastanesi önünde eylemler yaparak depremde binanın yıkılacağını ve önlem alınmasını istiyor

24 Ocak 2024 09:36

Denizli Devlet Hastanesi için 2017 yılında hazırlanan deprem analiz raporlarına göre, hastanede yüzlerce kolon ve kirişin yüzde 90’ı çürük. Zeminin sıvılaşma riski var. Buna karşın 7 yıldır önlem alınmıyor. 

BirGün'den Timur Soykan'ın haberine göre, sağlık çalışanları, Denizli Devlet Hastanesi önünde eylemler yaparak depremde binanın yıkılacağını ve önlem alınmasını istiyor.

Denizli birinci derece deprem bölgesinde. Denizli Devlet Hastanesi’nde A, B, C, D, E, F, G ve H blokları var. 8 bloklu hastanede gün içinde sağlık personeli, hastalar ve hasta yakınlarıyla birlikte 4 bin kişi bulunuyor. Ve deprem olması halinde bu binaların yerle bir olacağını, binlerce insanın öleceğini raporlar ortaya koydu.

2017 yılında HEFE İnşaat Danışmanlık Ticaret Ltd Şti, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Haydar Kayhan’ın danışmanlığında Denizli Devlet Hastanesi Deprem Performans Analiz Raporu’nu hazırlamıştı. Raporda binanın depremde yıkılacağının tespit edildiğini herkes biliyor. Ancak aradan geçen 7 yılda sadece başhekimliğin bulunduğu A Blok güçlendirildi. Diğer bloklarda hiçbir güçlendirme yapılmadı.

Zemin çok kötü 

Zemin Etüd Raporu’nda Denizli’nin 1. Derece Deprem Bölgesi olduğu ve deprem aktivitesinin geçmişten bugüne çok yoğun olduğu anlatılıyor. Hastanenin bulunduğu zeminin killi kum olduğu ve 4 metre derinlikte su başladığı belirtiliyor. 6 ve daha büyük deprem olması halinde sıvılaşma riski olduğu ifade ediliyor.

Raporda hastanenin blokları tek tek incelenmiş. Kolon ve kirişlerin vahim durumu tablolarla gösterilmiş,

"Bu binalar çökecek"

A Blok’taki kolon ile kirişlerin ‘Can Güvenliği Performans Seviyesi ölçülüyor.

A1 Blok’taki toplam 5 katta 146 kolon var. Bunlardan sadece 7 tanesi depreme karşı dayanıklı görünüyor, 139 kolon depremde yıkılacak, yani bina yerle bir olacak. A1 Blok’ta 126 adet kiriş var. Bunlardan sadece 2 tanesi çürük değil. 124 kiriş depreme dayanamayacak.

B Blok’ta durum farksız. Yapıya ait elemanların Can Güvenliği Performans Seviyesi ve Hemen Kullanım Performans Seviyesi incelemelerinde durumun ne kadar vahim olduğu gözler önüne seriliyor.

Mesela; 5 katlı B1 Blok’taki kolon ve kirişlerinin incelemesinin sonucu şöyle: 84 kolondan 14 tanesi çürük değil. 60 kolon ise can güvenliğini sağlayamayacak halde. Bu yapıdaki 48 kirişin ise sadece 1 tanesi çürük değil, 47 adet kiriş depreme dayanıksız.

C1 Blok’ta ise 8 kat var. Buradaki 262 kolon incelendi. 58 kolon can güvenliğini sağlayabilecek performansta çıktı. 204 kolon ise çürüktü. 224 kirişin ise sadece 33 tanesi can güvenliğini sağlayabilecek nitelikteydi.

AMATEM’in olduğu D Blok’un da depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edildi. F Blok’ta sonuçlar korkunç çıktı. F1 Blok’taki 167 kolondan sadece 6 tanesi can güvenliğini sağlayacak performansta çıktı. 161 tanesi depremde binayı taşıyamazdı. 126 kirişten ise sadece 3 tanesi sağlam çıktı. F Blok’ta deprem olması halinde içindekilere mezar olacak.

Hastanenin E ve G blokları, 2000 yılından sonra yapılmıştı ve diğer bloklara göre daha iyi durumdaydı. İnceleme raporunda A, B, C, D, F bloklarının yıkılıp yeniden yapılması gerektiği belirtildi. E ve G blokların ise güçlendirilebileceği anlatıldı.

Şehir hastanesi yapılmıyor

Denizli’de yapılması planlanan 1000 yataklı şehir hastanesinin inşaatına 2020 yılından beri başlanamadı. 4 kez ihale iptal edildi. İlk ihale 1.5 milyar TL iken 2023’teki ihalede bedel 4.5 milyar TL’ye çıktı.