Gündem

HDP'li belediyelere kayyım atanmasının 16. gününde protestolar: "Darbecilere, cuntacılara pabuç bırakmayız"

03 Eylül 2019 12:01

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının 16. gününde protestolar sürdü.
 
Diyarbakır'da Lise Caddesi'nde gerçekleştirilen oturma eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Barış Anneleri, kentteki sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Yine eyleme, çocuklarıyla birlikte gelen aileler ile engelli yurttaşların katılımı dikkat çekti. Her gün farklı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin destek verdiği eylemi, bugün Ortadoğu ve bölgeye gezi amaçlı gelen bir Alman heyeti ziyaret etti. "İrademe dokunma" yazılı pankartını açıldığı eylemde, yurttaşlar sık sık alkış ve çalınan düdükler eşliğinde "Direne direne kazanacağız", "Kayyum kaç kaç Amed halkı geliyor" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz ve itaat etmiyoruz" sloganları atıldı. Yoğun polisiye önlemlerin alındığı eylemde polis, eylemin yapıldığı alana çıkan yolu bariyerlerle çift yönlü araç trafiğine kapattı.

Serbest kürsü konuşmaları

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, Kürtçe şarkıların söylenmesi üzerine polis kalabalığıa uyarıda bulundu. Polisin uyarısına toplananlar "Direne direne kazanacağız" sloganıyla karşılık verdi. Serbest kürsünün kurulduğu alanda kısa konuşmalar yapıldı ardından basın açıklaması okundu.

“Boyun eğmeyecektir”

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, kayyum atamalarının siyasi bir karar sonucu olduğunun altını çizerek, “Bu ilk değil. 31 Mart’ta kayyumları onlara gönderdik. Yakın bir zamanda bir daha kayyumlarını onlara göndereceğiz. Ne yaparsanız yapın, Kürt halkı kayyumlarınıza, saldırılarınıza, katliamlarınıza karşı boyun eğmeyecektir. 1990’larda olduğu gibi bu halk bütün saldırılarınıza karşı direnecektir” dedi. Kayyumlara karşı demokratik siyasette ısrar edeceklerini vurgulayan Uca, “Bu halkın iradesine karşı hukuksuzluklar sürüyor. Halkın iradesine tahammül edemeyecekseniz, neden seçim gerçekleştiriyorsunuz? Çünkü AKP-MHP faşist ittifakı Kürt düşmanı. Dün direndik, bugün direniyoruz, yarın da direneceğiz. Yarın yine seçim olsa yine kayyumları göndereceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Başımız dik”

Bismil Belediyesi Eş Başkanı Orhan Ayaz, Diyarbakır’da 16 gündür devam eden oturma eyleminin kararlılıkla süreceğini belirterek, “Hiçbir eş başkanımız ihaleye fesat karıştırmakla anılmadı. Onlar kendi vakıflarına, derneklerine para aktarıyor. Herkesi böyle sanıyorlar. Bizim belediye eş başkanlarımızın başı dik, alnı aktır” diye konuştu.

“Kayyıma karşı mücadele edeceğiz”

Beyaz tülbentli annelerden Aklime Hanas da kayyumlara oy vermediklerini söyleyerek, “Zulümle, hırsızlıkla, kayyımla bir yere varamazlar. Yarın yine seçim olsa, kayyumlara oy vermeyeceğiz. Zulme, hakarete ve kayyuma karşı mücadele edeceğiz” dedi. 

Açıklama, yapılan 10 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi. 

 

Mardin'de oturma eylemi: "Darbecilere, cuntacılara pabuç bırakmayız"

Öte yandan oturma eylemleri ve protestolar Mardin'de de devam ediyor. Bir grup HDP'li oturma eyleminin ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamada, iktidarın seçimlerde devletin bütün imkanlarını kullanarak AKP'ye oy istediği hatırlatılarak, "Ama kazanamadınız. Şimdi ise bir gece darbesiyle halkın iradesini gasp etmek istiyorsunuz. Siz bunun açıklamasını yapamazsınız. Halkın düşüncesidir, saygı duyarsınız. Şu anda bir cunta rejiminin yaptığının daha ilerisinde hareketler yapmaktasınız. Biz buradayız. Halkın seçtikleri, analarımız burada, irademize sahip çıkacağız. 21.yüzyılda darbecilere, cuntacılara pabuç bırakmayız" ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklama şöyle:
 
"Sevgili basın çalışanları bilindiği gibi bugün 16 gündür Mardin halkının iradesi atanmışlar tarafından gasp edilmiştir. Küçümsemek için söylemiyorum 657 devlet memuru kanununa tabir biri 1 milyona yakın nüfusa sahip biri Mardin'i yönetmeye çalışmaktadır. Şu anda görev başında bulunan vali bir kanunsuzluk içerisindedir. Kanunları kendi çıkardığı yasaklar doğrultusunda kullanmaktadır, devlet memurluğunu kendi şahsında itibarsızlaştırmıştır. Bu ülkeye bu acıyı yaşatmayı bırakınız. Bakınız Kürt halkı geri adım atmaz. Kürt halkı bedel ödemiş, ödeyemeye de devam ediyor. Bu halkın bin yıllık kardeşliğinden bahsediyorsunuz, gereğini yerine getirin. Halkın iradesine saygı gösterin. Seçimlerde yaptığınız hileler, mükerrer oy kullanımları, her türlü usulsüzlük ve ahlaksızlığa karşı halk iradesini ortaya koymuştur. Devletin tüm kurumlarını kullandınız, emniyetinden milli eğitime kadar tüm kurumlarını AKP'nin kazanması için seferber ettiniz ama kazanamadınız. Şimdi ise bir gece darbesiyle halkın iradesini gasp etmek istiyorsunuz. Siz bunun açıklamasını yapamazsınız. Halkın düşüncesidir, saygı duyarsınız. Şu anda bir cunta rejiminin yaptığının daha ilerisinde hareketler yapmaktasınız. Biz buradayız. Halkın seçtikleri, analarımız burada, irademize sahip çıkacağız. 21.yüzyılda darbecilere, cuntacılara pabuç bırakmayız.