Gündem

HDP, Halfeti'deki işkence iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi

18 Mayıs'ta gözaltına alınan 51 kişiye işkence yapıldığı iddia edildi

10 Haziran 2019 18:08

Hatice Kamer
BBC Türkçe

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili mahallesinde 18 Mayıs 2019 tarihinde yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan 51 kişiye işkence yapıldığını iddiaları için Mecliste Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını istedi.

Günay, Meclis araştırması talebinde, Şanlıurfa Barosu'nun gözaltındaki kişilerle yaptığı görüşmeler sonunda hazırladığı kapsamlı rapora değindi. Raporun birebir görüşmeler, adli raporlar, ayrıntılı anlatımlar, gözlem ve incelemeler sonucunda hazırlandığını, bu rapor ile gözaltına alınan şahısların işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldıklarının doğrulandığını savundu.

"Adliyeye çıkarılacakları son güne kadar işkence gördüklerini kaydeden kadınlar, polislerin kendilerine toplu tecavüz tehdidinde bulunduğunu, kendilerine işkence yapıldığını ve cinsel organlarına elektrik verildiğini, küfürler edilerek taciz edildiklerini, polislerin kendilerini darp ettiklerini, hatta bir kadının kulağını tekmelediklerini ve kulağından kan aktığını belirtmişlerdir. Kadınlar gözaltında kaldıkları süre boyunca diğer kişilerin de beyanlarında geçen arşiv odasına çıkarılıp aynı işkencelere maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir…"

HDP Milletvekili Ebru Günay, kamuoyuna yansıyan bu işkence ve kötü muamele iddialarının incelenmesi, Şanlıurfa TEM Şube'de ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yerinde inceleme yapılması, mağdurlarla görüşülmesi ve gerekli raporların hazırlanması, görevi kötüye kullanan güvenlik personelleri hakkında gerekli soruşturmaların yapılması amacıyla acil olarak Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini ifade etti.