Gündem

HDP'den ÖDP ve Halkevleri ziyareti: Demokrasi ittifakını birlikte örmek konusunda önerilerimiz var

27 Ağustos 2019 12:10

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet, “Demokratik Anayasa”, “ Yargı Paketi” ve “Demokrasi İttifakı” temelindeki ziyaretlerinin ikinci gününde Özgürlük ve Dayanışma Partisi’ni (ÖDP) ve Halkevlerini ziyaret etti. Temelli'yi ÖDP ziyaretinde Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile parti yöneticileri karşılarken Halkevleri ziyaretinde de Eş Genel Başkan Dilşat Aktaş ve yöneticileri karşıladı.

Halkevleri ziyaretinde konuşan Temelli, kayyım atamalarının tüm Türkiye halklarını hedef aldığını belirterek, “Demokrasi ittifakı, bugün AKP-MHP faşist bloğuna karşı bizi yan yana getiren en önemli adımdır” dedi.

Aktaş ise, Türkiye siyasetinin bir "Saray rejimi" içinde yönetildiğini belirterek, bu rejimin kayyım süreciyle birlikte devam ettiğini belirtti.  Aktaş, “Kayyım, Türkiye halkının kamusal haklarının gaspıdır. Kamusal hakların yandaşlara peşkeş çekilmesidir. Ancak Türkiye halkları bu kayyım karşısında bir kardeşlik tablosunu yeniden çizebilmiştir. Bizler bu kayyım sürecine karşı itirazımızı hem Diyarbakır’daki eylemlere katılarak çeşitli biçimlerde açığa çıkardık. Bundan sonrada haklarımızı savunmanının gereği neyse hep birlikte yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
 
ÖDP ziyaretinde de, HDP heyetine teşekkür eden İşleyen, HDP’li 3 belediyeye kayyım atanması ile birlikte belediyelerin gasp edildiğini belirterek dayanışma içinde olduklarını ifade etti. İşleyen, “Halkın demokratik iradesinin gasp edilmesine karşı birlikte durmaya ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğimizi ifade etmiş olalım” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise kayyım süreci ile birlikte ziyaretlere başladıklarını söyleyerek  "Bütün STK’lara, sendikalara, gidebildiğimiz her yere gitmek istiyoruz. Aslında bu programı daha önceden tasarlamıştık. Özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu bu kriz girdabından çıkabilmesi, hem siyasi hem ekonomik hem toplumsal bu kriz girdabından çıkabilmesi için demokrasi konusunda bir ittifaka ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Türkiye’deki bütün siyasi partilerin, muhalefet partilerinin ve diğer kurumların bir araya gelip konuşabileceği, tartışabileceği ve çözüm arayışında bulunabileceği bir zemine ihtiyacımız var" dedi. 

"Birlikte mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok"

Her şeyin bütün çıplaklığı ile ortada olduğunu belirten Temelli, "Bu zihniyete karşı mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok. Demokrasi, barış konusunda toplumun tüm kesimleri, tüm siyasi partiler, muhalefet, emekçiler, kadınlar bir araya gelmeli. Bir demokrasi zemini yaratmalıyız, bu zeminde bütün farklılıklarımızla; tıpkı Türkiye gibi, bir araya gelerek bir çözüm üretmeliyiz. Başta Kürt meselesi olmak üzere Türkiye'nin tüm sorunlarına çözüm üretmeliyiz, bu gidişata bu darbeci gidişata, bu savaş politikalarına hep birlikte dur demeliyiz" diyerek sözlerine devam etti. 

"Demokrasi ittifakını birlikte örmek konusunda önerilerimiz var"

Bir dosya hazırladıklarını ve bu dosyayı sunmak istediklerini söyleyen Temelli, bu dosyada "demokrasi ittifakı" konusunda ne düşündüklerinin ve bu konuda neler yapılabileceğine dair önerilerin yer aldığını açıkladı. 

Temelli, HDP olarak Anayasa konusunda hazırladıkları bir strateji belgesinin olduğunu söyleyerek ""Bu toplum bir anayasa yazmalıdır, Türkiye halkları kendi anayasasını yazmalıdır. Eşit yurttaşlık temelinde bir anayasa var etmek durumundayız. 12 Eylül cuntasının yamalı bohça haline gelmiş anayasasına mahkum değiliz" dedi. 

TIKLAYIN - HDP Eş Genel Başkanı Temelli'den Kılıçdaroğlu'na ziyaret: "Kayyım atamalarının bir siyasi darbe olduğu konusunda hemfikiriz"