Dünya

Hayatı 'Hotel Ruanda' filmine konu olan Rusesabagina, serbest bırakıldı

25 Mart 2023 07:36

T24 Dış Haberler

Yaptıkları Hotel Ruanda filmine konu olan insan hakları aktivisti Paul Rusesabagina, "terörizm" suçlamasından aldığı 25 yıl hapis cezasının hafifletilmesiyle cezaevinden çıktı.

Cuma günü serbest bırakılan Rusesabagina'nın Ruanda'nın başkenti Kigali'de cezaevinden Katar büyükelçisinin evine götürüldüğü belirtildi. The Guardian'a konuşan iki üst düzey ABD yönetimi yetkilisi, bu yolculukta Rusesabagina'ya bir ABD büyükelçiliği yetkilisinin eşlik ettiğini ifade etti.

Rusesabagina'nın birkaç gün Ruanda'da kaldıktan sonra Katar'ın başkenti Doha'ya, oradan da vatandaşı olduğu ABD'ye geçmesi bekleniyor.

Rusesabagina, ABD'nin yürüttüğü yoğun diplomasi mesaisinin ardından serbest bırakıldı. Aktivist iş insanının hapse atılması Kigali-Washington hattında ilişkileri zedelemişti. 

2020'nin Ağustos ayında Rusesabagina, kandırılarak Dubai'de bir özel uçağa bindirilmiş, tutuklanmış ve Ruanda'ya götürülmüştü. 2021'in Eylül ayında Kagame rejimine karşı duran bir grubun üyesi olduğu iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusesabagina suçlamaları reddetti.

Ruandalı iş insanı Rusesabagina'nın Ruanda'daki soykırım sırasında bin kişiyi kurtarışı, 'Hotel Ruanda' filmine ilhan vermişti.