Gündem

Havacılık yazarı Uğur Cebeci: Gözünüz bavulunuzda olsun!

Cebeci, artan hırsızlık olaylarına karşı alınabilecek önlemler konusunda okurlarını uyardı

14 Şubat 2024 09:23

Havacılık yazarı Uğur Cebeci, Hürriyet’te kaleme aldığı bugünkü yazısında havalimanlarındaki bavul hırsızlarına karşı uyardı.

Bavul hırsızlarının sayısının dünya genelinde arttığını söyleyen Cebeci, “Son yıllarda uçaktan indirilip bagaj konveyörlerine gelen bavulların bir kısmının hiç bulunmadığı gerçeği, ciddi bir olay. Bavul hırsızları sizin iyi cins bavulunuzu alıp kendilerininmiş gibi çıkıp gidiyorlar. Siz dönüp duran sistemden bavulunuzu beklerken onlar çoktan havalimanından ayrılıyorlar. Bu yüzden konveyör döndüğünde gözünüz bavullarınızın üstünde olsun” dedi.

Cebeci, “Kamera kayıtları incelenerek izleri tespit edilip adresleri bulunan bavul hırsızı yolcuların çoğu bunu yanlışlıkla yaptıklarını iddia ediyorlar. Çoğu da suçsuz bulunuyor” dedi.

Cebeci, şu önerilerde bulundu:

“Giderek yaygınlaşan bu durum için öncelikle çok pahalı marka bavulları tercih etmemek gerekiyor. En iyi önlemler ise bavulların içine konulan sinyal veren küçük sistemler. Bu sistemler sayesinde bavulunuzun geldiğini izleyebiliyorsunuz ve hemen kimse almadan konveyörden indirebiliyorsunuz. Havayolu şirketlerinin RFID uygulamaları da çok faydalı oluyor. Ayrıca bavulunuzun içine Air Tag türü sinyal veren değişik markalardaki ürünlerden koyunuz. Bu sayede bavulunuzun cep telefonunuzdan takibi çok kolay olur.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.