Dünya

Hamas'ın sınır ötesi saldırı planı için çalıştıkları iddiasıyla Almanya ve Hollanda'da dört kişi gözaltına alındı

15 Aralık 2023 11:54

T24 Dış Haberler

Almanya ve Hollanda'da, Avrupa'daki Yahudi kurumlarını hedef almak üzere silah elde etmeye çalıştıkları iddia edilen 4 kişi gözaltına alındı. Alman savcılar, sınır ötesi bir Hamas planının parçası olduklarını söyledi. 

Almanya Federal savcılığı Perşembe günü üç kişinin Berlin'de, dördüncüsünün de Rotterdam'da gözaltına alındığını; bu kişilerin Hamas'ın askeri kanadıyla bağlantıları olan ve "Hamas'ın yurtdışındaki operasyonlarına katılmış" "uzun süreli üyeleri" olarak tanımlandığını açıkladı.

Silahlar, Avrupa'daki Yahudi kurumlarına olası saldırılar için hazırlandı

Gözaltına alınanlardan biri, Lübnan'da bulunan Hamas liderlerinin emriyle "en geç 2023 baharında Avrupa'da bir yeraltı silah zulası aramaya başlamakla" suçlandı. Savcılık, söz konusu zulanın Hamas tarafından "geçmişte komplocu bir şekilde oluşturulduğunu" ekledi. Ayrıca savcılık açıklamasında "Silahlar Berlin'e götürülecek ve Avrupa'daki Yahudi kurumlarına yönelik olası terör saldırıları göz önünde bulundurularak hazır durumda tutulacaktı" denildi. 

Savcı, Hamas'ın İsrail'e yönelik ölümcül saldırısının gerçekleştiği Ekim ayı boyunca, dört kişiden üçünün "silahları aramak için defalarca Berlin'den seyahat ettiğini" ve dördüncü kişinin de yardım etmekle suçlandığını belirtti.

Bu ayın başlarında Avrupa Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, tatil sezonunda "Avrupa Birliği'nde büyük bir terör saldırısı riski" olduğu uyarısında bulunarak İsrail-Hamas savaşının başka yerlerde şiddet riskini arttırdığını söylemişti.