Ekonomi

HalkTV yazarı: Türkiye'nin rekor düzeyde dış kaynak gereksinimi var

22 Aralık 2023 11:25

HalkTV yazarı Olcay Aydilek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in TBMM Genel Kurul'unda yaptığı konuşmada gergin olduğunu belirterek, "Şimşek, neden gergin? Görünen o ki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı uzun mesai Şimşek’i ciddi biçimde yordu. Milletvekillerinin ekonominin içinden yönelttikleri sert eleştiriler de gerilmesine yol açtı, üslubuna ve mesajlarına yansıdı" dedi. 

Şimşek ve ekibinin 7 aydır görevde olduğunu hatırlayan Aydilek, "Bu dönemde, ekonomiye ilişkin faizlerin artırılması dahil bir dizi genel kabul gören adım atıldı. Ancak, dar ve sabit gelirlilerin doğrudan cebini ve günlük yaşamını etkileyecek ekonomik bir sonuç ya da rahatlama ortada yok" ifadelerini kullandı.

Şimşek'in “Biz hiç kimseden para istemedik. Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok" sözlerini değerlendiren Aydilek, şunları söyledi:

"Türkiye, dış borç geri ödemeleri ve cari açık finansmanı dolayısıyla 2024’te rekor düzeyde dış kaynak gereksinimiyle karşı karşıya bulunuyor. Türkiye’nin, gelecek 1 yıl içinde ödemesi gereken dış borç yaklaşık 220 milyar dolar."

Yazının tamamı için tıklayın...