Gündem

Hâkim ve savcı adaylarına kişisel gelişim eğitimi: İdam cezası tartıştırıldı

Adalet Akademisi Başkanı Özdemir, kişisel gelişim eğitim merkezinin, eğitimdeki en önemli yenilik olduğunu ifade etti

21 Mayıs 2019 10:48

Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum amacıyla kapatılan Adalet Akademisi geçtiğimiz hafta yeniden yapılandırılarak açıldı. Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir; hâkim ve savcı adaylarına, iletişim becerilerini geliştirecek, öfke kontrolü, stres yönetimi, avukatlarla mücadele etmeme gibi konularda eğitim verilecek bir merkez açtıklarını söyledi. Özdemir, merkezde adayların özgüvenlerinin gelişmesi için münazaralar yapıldığını belirterek, "Geçen hafta ‘İdam cezası olmalı mı olmamalı mı?’ konusunu adaylara tartıştırdık" ifadesini kullandı.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre Özdemir, kişisel gelişim eğitim merkezinin, eğitimdeki en önemli yenilik olduğunu belirterek sözlerini şöyle devam etti:

"Hâkimler ve savcılar toplumun gerçekten gözünün önünde olan kişiler. Yaptıkları basit hatalarla adalete olan güvenle ilgili temel problemler çıkıyor. Meslek öncesi ve meslek içi eğitim diye iki eğitim başlığımız var. Bu iki alanı destekleyecek ayrı bir alan açtık. Burada psikologlar, sosyal çalışmacılar görev alacak. Hâkim ve savcıların iletişim becerilerini geliştireceğiz. Öfke kontrolü, stres yönetimi özellikle vatandaşla iyi ilişki kurma, tepeden bakmama, onlarla empati kurma, avukatlarla mücadele etmeme, olumsuz basına yansıyan olayların oluşmaması için liderlik eğitimi. Toplumla vatandaşla kaynaşmaya yönelik böyle psikologların görev yaptığı alanında uzman kişilerin ders verdiği bir eğitim alanı açıyoruz. İletişim konusuna uzmanlarında olacağı merkez olacak."

Özgüven için münazara

"Bu merkezde aynı zamanda münazaralar yapıyoruz. Mesela geçen hafta, ‘idam cezası olmalı mı olmamalı mı?’ konusunu adaylara tartıştırdık. Gerçekten fikir tartışması oldu. Adayların özgüvenleri geliyor. Kendi meslekleriyle ilgili önemli konuyu tartışmış oluyorlar. Her hafta bir konu olacak."

"Her hafta hukukla ilgili kitap tahlili yaptırıyoruz. Geçen haftalarda, ‘Bakarya’yı okudular. Onu tartıştılar. Bu hafta Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sını okutmayı planlıyoruz."

"Merkezimizde kişisel kariyer günleri yapıyoruz. Hem yargının ileri gelenlerini hem de toplumla ileri gelen kişileri her çarşamba bir söyleşi programına getiriyoruz."

Hedefimiz tarafsız hâkim, savcı yetiştirmek

"Yapılması gereken çok şey var, niyetimiz de var. Bakanımız Sayın Gül ve Bakan Yardımcımızın dedikleri şu, "hizmet bekliyoruz". Biz de gerçekten nitelikli hâkimler yetiştirmek için çalışacağız. Tarafsız hâkim savcı yetiştirmek, temel hedefimiz bu. Milletini ülkesini seven karar verirken vicdanı ile karar veren yeterli bilgiye erişmiş olgunluğa erişmiş hâkimler olsun istiyoruz."