Gündem

Habertürk yazarı Par: Cemaatlere, vakıflara denetim yapılmazsa eğitimden mahrum bırakılan her kız çocuğunun vebali iktidarın boynundadır

13 Aralık 2022 10:13

Habertürk yazarı Kübra Par, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın 6 yaşında cinsel istismara uğradığı iddia edilen kız çocuk meselesine ilişkin, "mesele siyaset üstüdür" açıklamasına işaret ederek, "Oysa mesele son derece siyasi, çünkü… İstismara uğrayan bu çocuk 1998 doğumlu. İfadesinin ilk cümlesi şöyle başlıyor. “Ben muhafazakâr bir ailede doğdum. Küçük yaşımdan itibaren cemaatin kreşine gönderildim. Ailem, eğitime karşı olduğu için beni okula göndermedi” dedi.

Par,  "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde 8 yıllık zorunlu eğitim var. Bu çocuk okul yaşına geldiğinde sene 2004-2005’ti. 2005’ten en az 2013’e kadar okulda olması gerekirken hiçbir eğitim almadı. Kendi deyimiyle cemaatin kreşine yani kuran kursuna gönderildi. Hadi diyelim istismara uğradığı ve çocuk yaşta evlendirildiği ailesi tarafından gizlendi. Peki yetkililer bu çocuğun okula gönderilmediğini nasıl fark etmedi?" diye yazdı.

Tüm bunlar yaşanırken ülkeyi 20 yıldır AKP'nin yönettiğini belirten Par, "Dolayısıyla mesele son derece siyasidir. Bu yaşanan olaydan sonra da cemaatlere vakıflara denetim yapılmazsa küçük yaşta evlendirilen, eğitimden mahrum bırakılan her kız çocuğunun vebali iktidarda olanların boynundadır.

Aile Bakanlığı derhal özel bir çalışma başlatmalı, başta adı geçen cemaat olmak üzere bu çevrelerdeki kız çocuklarının okullaşma oranları ve evlilik yaşlarıyla ilgili istatistikleri çıkarmalı, hiç bir siyasi endişeye kulak asmadan gerekeni yapmalıdır. Ancak o zaman meseleyi siyaset üstü gördüklerine ikna olabiliriz" ifadesini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...