Gündem

Habertürk yazarı Yılman: Deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 3 milyon ve belki de daha fazla seçmenin oyunu kullanmama riski var 

18 Nisan 2023 13:16

Habertürk yazarı Sevilay Yılman,  "Nihayet dün YSK (Yüksek Seçim Kurulu) Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada uzun zamandır cevabını aradığım soruya açıklık getirdi. 6 Şubat’ta yaşanan felakette etkilenen şehirlerdeki seçmen nerede oy kullanacak? Yener’in yaptığı açıklamaya göre başta Hatay olmak üzere, etkilenen Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman illerinden deprem sonrası kaydını başka illere alan toplam seçmen sayısı yaklaşık 133 bin! Ben dün bu rakamı duyduğumda havaya zıpladım. Çünkü bildiklerim, tarafıma aktarılanlara göre sayısının bu civarda olması 14 Mayıs seçiminin dengesini altüst eder" değerlendirmesini yaptı. 

Yılman, yazısında, "Neden? Eğer YSK’nın verdiği bilgi doğru ise sadece yukarıda saydığım illerde ikamet eden seçmenin yüzde 70’inin ne yapacağı belli değil. Ve YSK verilerine göre deprem bölgesindeki seçmenin sadece 133 bini oyunu başka bir yerde kullanmak üzere kaydını aldırmış. Peki geri kalanlar? Yani yaklaşık 3 milyon 400 bin seçmen? Onlar nerede?  İki seçenek var. Ya bu insanlar depremi yaşadıkları şehirde ikamet etmeye devam ediyorlar. Ya da seçmen kayıtlarını taşımadılar… Birincisinin olmadığına yüzde yüz eminim zira en son gittiğimde zaten şehirlerin bomboş olduğunu görmüştüm ama aradan geçen zamanı göz önüne alıp, “Belki geri dönmüşlerdir” deyip, dün Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş’ta yeniden yoklama yaptım. Hayır. Değişen pek fazla bir şey yok. Evet, dönüşler olmuş son zamanlarda ama öyle akın akın değil. Çok normal bir durum bu zira evler hala girilecek durumda değil" ifadesini kullandı. 

Yılman, şunları kaydetti:

"14 Mayıs gibi tarihi ve kritik bir seçimde deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 3 milyon ve belki de daha fazla seçmenin oyunu kullanmama riski var ve ben bu riskin sadece muhalefet tarafından değil, iktidar tarafından da ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum. Deprem sonrası mecburen şehri terk eden seçmenin en azından oyunu kayıtlı olduğu sandıkta kullanması için seferberlik ilan edilmeli. Uçak, otobüs, tren, özel araç… Bunların kullanımında kolaylık sağlanmalı. Mesela THY en azından 14 Mayıs gidiş ve dönüş cüzi rakamlarla bir kolaylık sağlamalı. Bu şimdiden planlanmalı üstelik.-Çünkü söz konusu illerde milletvekili sayıları deprem öncesinde olduğu gibi sayıldı yani değişmedi ve eğer oylama eksik sayı ile olursa bu adil olmaz. Orantılı olmaz. Haksız mıyım?"