Gündem

HaberTürk yazarı Çetin: Rusya, KKTC doğrudan uçuşlar için izin vermeye hazırlanıyor

"Rusya KKTC’yi resmen bir devlet olarak tanımayacak, konsolosluğunu da 'Kuzey Lefkoşe Konsolosluğu' olarak tanımlayacak"

12 Ekim 2022 12:33

HaberTürk yazarı Çetiner Çetin, Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) doğrudan uçuşlar için izin vermeye hazırlandığını yazdı. Çetin, konuştuğu Rus yetkililerin şimdilik Rus ulusal havayolu yerine özel sektörde yer alan bir havayolu şirketi ile çok yakında uçuşların başlatılmasını planladıklarını ifade ettiğini aktardı.

Çetin, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne silah ambargosunu kaldırması ile Yunanistan’daki askeri varlığını arttırmasının ardından yaptığı açıklamaların Türkiye’yi tatmin etmediğini yazdı. 

Ankara’da bir yandan Rusya-Ukrayna bir yandan da Akdeniz havzasına dair diplomasi trafiği hız kazandığını yazan Çetin, şöyle devam etti: Ancak ABD’nin Türkiye’yi önce Suriye’de karşısına alması ve daha sonra ardı ardına gelen askeri hamleleri Ankara-Moskova yakınlaşmasını kaçınılmaz hale getirdi.

Bu yakınlaşma siyasi, diplomatik ve bölgesel iş birliği olarak kendini gösteriyor. Ancak hala Türkiye-Rusya stratejik ilişkilerinden bahsetmek için erken…

Buna rağmen önümüzdeki günlerde bir sürpriz bekleniyor. Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) doğrudan uçuşlar için izin vermeye hazırlanıyor. Konuştuğum Rus yetkililer şimdilik Rus ulusal havayolu yerine özel sektörde yer alan bir havayolu şirketi ile çok yakında uçuşların başlatılmasını planladıklarını ifade etti.

Dahası Rusya, ‘Kuzey Lefkoşa' adı ile KKTC'de konsolosluk açacağını duyurdu.

Görüştüğüm Rus yetkililer, bu konsolosluk mevzusunu önemsiyorlar. 11 bin civarında Rus vatandaşının yaşadığı KKTC’de açılacak olan konsolosluk şimdilik bir temsilcilik gibi çalışacak. Bu durumda Rusya KKTC’yi resmen bir devlet olarak tanımayacak, konsolosluğunu da 'Kuzey Lefkoşe Konsolosluğu' olarak tanımlayacak.

Ama yine de bir adım zira Rusya Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetini önemsediğini gösteriyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın