Dünya

Güney Kore'de üniversite sınavının 90 saniye erken bitirilmesi üzerine öğrenciler dava açtı

20 Aralık 2023 13:37

T24 Dış Haberler

Bir grup Güney Koreli öğrenci, üniversiteye giriş sınavlarının planlanandan 90 saniye erken bitmesi nedeniyle hükümete dava açtı. Kişi başına 20 milyon won (15 bin 400 dolar) istiyorlar; bu da sınava yeniden girmek için bir yıllık çalışmanın maliyeti olarak hesaplandı. Öğrencilerin avukatları, bu hatanın diğer öğrencilerin sınavlarını da etkilediğini söyledi. Ülkenin "Suneung" olarak bilinen meşhur üniversiteye giriş sınavı, birden fazla konuda arka arkaya sınavların verildiği sekiz saatlik bir maraton. 

Suneung dünyadaki en zor sınavlardan biri olarak kabul ediliyor. Her yıl düzenlenen sınavda, öğrencilerin konsantre olmasına yardımcı olabilmek için, ülkenin hava sahasının kapatılması, borsanın açılışının geciktirilmesi gibi bir dizi önlem alınıyor. 

39 öğrenci tarafından açılan davada, zilin daha önce başkent Seul'deki bir sınav yerinde, Suneung sınavının ilk oturumu olan Korece sırasında çaldığı iddia edildi. Bazı öğrenciler durumu hemen protesto etti ancak görevliler tarafından yine de kağıtlarının alındığı söylendi. Bazı yetkililer, bir sonraki oturumun başlangıcından önce hatayı fark ettiler ve öğle yemeği arasında öğrencilere bir buçuk dakika geri verdiler, ancak kağıtlarında yalnızca boş kalan sütunları işaretlemelerine müsaade edildi ve mevcut cevapları değiştirmelerine izin verilmedi.

Yonha haber ajansının haberine göre öğrenciler, sınavın geri kalanına odaklanamayacak kadar üzgün olduklarını söyledi. Bazılarının pes edip evlerine döndüğü bildirildi. Avukatları Kim Woo-suk, eğitim yetkililerinin özür dilemediğini ve test merkezinden sorumlu denetçinin zamanı yanlış okuduğunu söylediğini aktardı. 

Bu, öğrencilerin zilin erken çalınması nedeniyle ilk kez dava açması değil. Nisan ayında Seul'deki bir mahkeme, 2021 Suneung sınavında zillerinin yaklaşık iki dakika önce çalması nedeniyle dezavantajlı durumda olduklarını iddia eden öğrencilere 7 milyon won (5 bin 250 dolar) tazminat ödenmesine karar verdi.

2012 yılında Çin'de bir adam, Hunan eyaletindeki bir okulda ulusal üniversiteye giriş sınavı sırasında zili dört dakika 48 saniye erken çaldığı için bir yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmıştı.