Bilim / Teknoloji

Güneş tutulması nedir, ne zaman yaşanacak? Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi?

Güneş tutulması haberlerinin ardından tutulma, gündem oldu. Vatandaşlar, Güneş tutulması ile ilgili detayları merak ettiler. Güneş tutulması tarihini araştırmaya başladılar. Peki, Güneş tutulması nedir, ne zaman yaşanacak? Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? İşte, Güneş tutulması ile ilgili bilgiler

25 Ekim 2022 09:30

Güneş tutulması, Dünya ile Güneş’in arasına Ay girdiğinde oluşan gök olayı olarak tanımlanır. Güneş Tutulması tarihi, doğa ve gökyüzü olaylarının takipçileri tarafından şimdiden merak edilmeye başlandı. Daha önce açıklanan takvime göre Güneş tutulması, ekim ayında gerçekleşecek. Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve sonrasında Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesiyle Güneş tutulması yaşanacak. Peki, Güneş tutulması nedir, ne zaman yaşanacak? Güneş tutulması Türkiye’den izlenecek mi? İşte, Güneş tutulması ile ilgili detaylar:

Güneş tutulması ne zaman?

2022 yılında yaşanacak gök olayları takvimine göre ''parçalı Güneş tutulması'' olarak da tabir edilen gök olayı 25 Ekim Salı günü başlayacak.

2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün Türkiye saati ile 12.40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek.

Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek.

Tutulmanın Rusya'dan görüleceği maksimum noktada, Güneş'in tam olarak yüzde 82'si Ay tarafından tutulacak. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı görünecek.

Güneş tutulması nedir?

Uzmanlara göre Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve bunun sonucunda da Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi nedeniyle gözlemlenen doğa olayıdır.

Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.

Parçalı tutulma sırasında ne olur?

Yeni Ay, görünmez olacak şekilde Güneş’in önüne geçmeye başlar. Parçalı Güneş tutulmasında Ay yavaş yavaş Güneş’i kapatır. Tam kavuşuma ulaştığı noktadan hemen sonra parçalı bir şekilde tekrar Güneş’in önünden çekilir ve tutulma biter.