Dünya

Guardian Gazetesi, Sellafield nükleer tesisinin Rusya ve Çin ile bağlantılı gruplar tarafından siber saldırıya uğradığını iddia etti

05 Aralık 2023 20:17

Guardian gazetesi, İngiltere’nin önemli nükleer tesislerinden birisi olan Sellafield nükleer tesisinin Rusya ve Çin ile bağlantılı gruplar tarafından siber saldırıya uğradığını iddia etti. İngiliz hükümeti iddiayı yalanladı. 

Guardian'ın özel haberinde, nükleer yakıtın yeniden işlenmesi, nükleer atıkların depolanması ve hizmetten çıkarılması faaliyetlerini yürüten Sellafield’ın Rusya ve Çin ile yakından bağlantılı siber gruplar tarafından saldırıya uğradığı iddia edildi. İngiliz hükümeti ve Britanya Nükleer Düzenleme Ofisi (ONR) iddiayı yalanlayarak Sellafield’ın bir siber saldırının kurbanı olduğunu gösteren hiçbir kayıt veya kanıt bulunmadığını açıkladı.

Türk İnternet'in haberine göre; İngiliz Nükleer Hizmetten Çıkarma Otoritesi tarafından kontrol edilen Sellafield, İngiltere’nin Cumbrian sahilinde yer alıyor, 6 km’lik bir alana yayılı durumda ve 11.000 çalışanı var. 70 yıl önce inşa edilen ve eski adıyla Windscale olarak bilinen tesis, soğuk savaş sırasında nükleer silahlar için plütonyum üretti ve İtalya ve İsveç dahil diğer ülkelerden radyoaktif atık aldı. ONR’nin Sellafield’ın siber standartlarını karşılayamadığını doğruladığı ancak devam eden bir soruşturma nedeniyle daha fazla açıklama yapamadığını söylediği noktada, Guardian soruşturmanın, nükleer atık ve hizmetten çıkarma tesisinde hala kötü amaçlı yazılımların mevcut olabileceğini ve olası etkilerinin personel tarafından gizlendiğini ortaya çıkardığını belirtti.

Guardian, yetkililerin BT sistemlerinin ilk kez ne zaman ele geçirildiğini tam olarak bilmediklerini ama ihlallerin ilk olarak 2015 yılında tespit edildiğini yazdı. Kötü amaçlı yazılımın ortadan kaldırılıp kaldırılmadığının bilinmediği için radyoaktif atıkların taşınması, tehlikeli madde sızıntılarının izlenmesi ve yangınların kontrol edilmesi gibi en hassas faaliyetlerinden bazılarının riskli olabileceğini, yabancı bilgisayar korsanlarının, sitedeki en yüksek gizli malzeme kademelerine erişmiş olabileceğini öne sürüyor. Gözlemciden birinin söylediğine göre sorunun boyutu ancak harici bir sitedeki personelin Sellafield sunucularına erişebildiğini fark etmesi ve durumu ONR’ye bildirmesiyle ortaya çıktı. Geçen Temmuz ayında yaşanan bir olayda, güvenli BT sistemlerine ait giriş bilgileri ve şifreler, BBC One doğa dizisi Countryfile tarafından yanlışlıkla ulusal TV’de yayınlandı.

Güvenlik yetkililerine göre, Rusya ve Çin’in siber saldırıları ve siber casuslukları İngiltere’ye yönelik en büyük tehditler arasında yer alıyor. Birleşik Krallık’ın karşılaşabileceği temel tehlikeleri özetleyen resmi bir belge olan en yeni Ulusal Risk Kaydı, sivil nükleer altyapıya yönelik bir siber saldırıyı da içeriyor. Düşman devletlerden gelen saldırganlar son yıllarda “Beş Göz” istihbarat paylaşım topluluğundaki müttefikleri hedef aldı. ABD, bu yılın Haziran ayında, enerji departmanı da dahil olmak üzere devlet kurumlarının dosya aktarım yazılımı aracılığıyla hedef alınmasıyla saldırıya uğradı. İngiltere’nin istihbarat kuruluşu olan GCHQ’nun siber kanadı, Rusya ve Çin’den kritik ulusal altyapılara yönelik artan siber saldırı riski konusunda uyardı.