Politika

İki istifa sonrası Resmî Gazete'de farklı ifadeler

Hafize Gaye Erkan, iki yıl daha maaşını alabilecek

03 Şubat 2024 08:06

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, "görevden affını" isteyerek istifa etti. Bugün, Resmî Gazete’de yayımlanan kararda Erkan’ın görevden alındığı yazıldı.TCBM Başkanlığı görevine ise Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı.

Kasım 2020'de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak da benzer sözlerle istifasını duyurmuş ancak Resmî Gazete'deki kararda farklı bir ifadeye yer verilmişti.

Resmî Gazete ikilemi

Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınıp yerine Fatih Karahan'ın TCMB Başkanlığı'na atanmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda bir ayrıntı dikkat çekti.

Erkan'ın 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 35. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2. maddesi gereğince görevden alındığı belirtildi.

2018-2020 tarihleri arasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, görevden affını istediğinde Resmi Gazete'de "Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Berat Albayrak" ifadeleri yer almış ve Albayrak'ın yerine Lütfi Elvan atanmıştı.

Yine 2018-2021 tarihleri arasında Millî Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk, görevden affını istediğinde "Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Prof. Dr. Ziya Selçuk" ifadeleri yer almış ve Selçuk'un yerine de Prof. Dr. Mahmut Özer atanmıştı.

İki yıl daha maaşını alabilecek

Merkez Bankası başkanlarının üst kademe kamu yöneticilerinin atanması hakkında 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde görev süreleri dört yıl olarak belirleniyor. Ancak 375 sayılı KHK’nin ek 35. maddesine göre KHK’nin kullandığı tabirle, performanslarının yeterli görülmemesi durumunda bu görevden alınabiliyorlar. Görevden alındıktan sonra ise yine bu 375 sayılı KHK’nin ek 35. maddesine göre iki yıl boyunca eski görevlerinin ücretlerini almaları mümkün.

TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan "affını isteyerek" istifa etti: Şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti düzenlendi

TIKLAYIN - Mehmet Şimşek'ten Hafize Gaye Erkan'ın istifasına jet hızıyla açıklama: Yeni başkan önerim doğrultusunda atanacak

TIKLAYIN - Kendisi ve ailesi ile ilgili iddialar, "Sadık Abi" açıklaması: Hafize Gaye Erkan'ın görev sürecinde öne çıkanlar

TIKLAYIN - Ekonomist Özgür Demirtaş'tan görevden alınacağı iddia edilen Hafize Gaye Erkan'la ilgili 4 senaryo

TIKLAYIN - Erdoğan Merkez Bankası başkanına sahip çıktı: "Akla ziyan dedikodularla güven ve istikrar iklimini bozacak kampanyalar başlatıyorlar"

TIKLAYIN - Hafize Gaye Erkan'ın istifasına CHP'den ilk yorum: Yerine gelecek olanın da pek farklı işler yapması beklenmiyor

TIKLAYIN - Merkez Bankası çalışanı CİMER'e şikâyette bulundu: Hafize Gaye Erkan'ın babası tarafından işten çıkartıldım

TIKLAYIN - Hafize Gaye Erkan'ın annesi, Merkez Bankası çalışanıyla WhatsApp yazışmalarını paylaştı!

TIKLAYIN - MB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası sosyal medyayı salladı: "Son 5 yılda 4 başkan değiştiren Merkez Bankası’na başkan dayanmıyor" 

TIKLAYIN - AKP döneminde Merkez Bankası'nda 7 kez başkan değişti: Son 5 yılda 4'üncü değişim

TIKLAYIN - Merkez Bankası'na Hafize Gaye Erkan'ın yerine atanması beklenen isimler kimler?

TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan hakkında "liyakat" vurgusu: İşte yeni başkana ilk yorumlar...

TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu: Affını isteyen Erkan hakkında "Görevden alınmıştır" ifadesi