Dünya

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin küresel seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını kısıtlıyor

13 Mart 2024 08:21

T24 Dış Haberler

Google, kullanıcıların yapay zeka sohbet robotu Gemini'ye sorabilecekleri seçimle ilgili soru türlerini kısıtladığını doğruladı.

Kararın, Nisan ayının sonlarından itibaren seçimlerin yapılacağı Hindistan'da uygulamaya konulduğu belirtilirken, firmanın yapay zeka teknolojisi konusunda daha fazla tartışmayı önlemeyi amaçladığı ortaya çıktı.

Gemini, soruları metin biçiminde yanıtlayabilirken ve ayrıca resimler de oluşturabiliyor. Google'ın bir sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, son hamlenin geçen yıl seçimlere yaklaşımla ilgili açıklanan planların bir parçası olduğunu belirterek, "Geçen Aralık ayında paylaştığımız gibi, 2024'te dünya çapında gerçekleşecek birçok seçime hazırlık olarak ve çok dikkatli davranarak Gemini'nin yanıt vereceği seçimle ilgili sorgu türlerini kısıtlıyoruz" dedi. 

Bu yıl aralarında ABD, İngiltere ve Güney Afrika'nın da bulunduğu dünyanın birçok ülkesinde seçimler yapılacak.

Gemini'ye bu seçimlerle ilgili sorular sorulduğunda her seferinde şöyle yanıt verecek: "Bu soruyu nasıl yanıtlayacağımı hâlâ öğreniyorum. Bu arada, Google Arama'yı deneyin."

Öte yandan, Gemini'ye Hint siyasetiyle ilgili çeşitli tamamlayıcı sorular sorulduğunda, ülkenin büyük partileri hakkında daha ayrıntılı yanıtlar elde edildi. Geçtiğimiz haftalarda Hindistan, teknoloji şirketlerine "güvenilmez" denmiş, denenen yapay zeka araçlarını piyasaya sürmeden önce onay almaları gerektiğini söylenmişti.