Gündem

Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Necmi Karul’a, arkeolog Güneş Duru’yu ‘tehdit etmek’ten ceza

Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi, Karul’u beş ay hapis cezasına çarptırdı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi

02 Şubat 2023 18:06

T24 Haber Merkezi

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı olan Prof. Dr. Necmi Karul, Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Güneş Duru’yu tehdit ettiği gerekçesiyle beş ay hapis cezasına çarptırıldı; mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

 Davaya konu olan olay 16 Haziran 2019 tarihinde, sunum yapmak için Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde bulunan iki akademisyenin karşılaşmasının ardından gelişti.  Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada şikâyetçi olan Güneş Duru, üniversitede sunum yapmadan önce yanına gelen Necmi Karul’un, "Bak sen çok karşıma çıkmaya başladın, seni ağır döveceğim" diyerek kendisini tehdit ettiğini söyledi.

Aynı etkinlik için Dicle Üniversitesi’nde bulunan akademisyenler Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ve Prof. Dr. Burçin Erdoğu, mahkemede tanık olarak verdikleri ifadede, Duru’nun açıklamalarını teyit ederek Necmi Karul’un “‘Bu aralar çok fazla karşıma çıkıyorsun, seni ağır döveceğim’ şeklinde sinirli ve saldırgan bir tavırla konuştuğunu” söylediler.

Necmi Karul’un tanıkları Doç. Dr.  Emre Güldoğan ve Doç. Dr. Eylem Özdoğan ise tartışma sırasında “Seni döverim” sözlerini duymadıklarını dile getirdiler.

 Necmi Karul ise suçlamayı reddederken şu açıklamayı yaptı:

“Dicle Üniversitesinde bir sempozyum için toplanılmıştı ben konuşmacıydım, müşteki ile karşılaştık, kendisine hitaben ‘sürekli karşıma çıkıyorsun’ dedim, o da bana ‘Ne istersen yap’  dedi. Ben de ‘Yasal haklarımı arayacağım’ dedim, olay bundan ibarettir, bunun dışındaki ‘Seni ağır döveceğim’ şeklindeki iddiaları kabul etmiyorum, şikâyetten vazgeçmeyi kabul ederim, suçsuzum beraatimi talep ederim.”

Tarafları ve tanıkları dinleyen mahkeme, tanıklıklar konusunda yaptığı değerlendirme sonrasında şu hükmü açıkladı:

“Her ne kadar sanık ve müdafince hazır edilen tanıklar, sanığın katılana (Güneş Duru), iddianameye konu sözleri sarf etmediklerini beyan etmiş iseler de, sanığın soruşturma aşamasında müdafi eşliğinde beyanının alındığı, soruşturma aşamasında hukuki yardımdan istifade ettiği, buna karşın soruşturma aşamasında vermiş olduğu ifadesinde, kovuşturma aşamasında hazır edilen tanıkların olay yerinde bulunduklarına ilişkin bir beyanın bulunmaması, sanık ile hazır edilen tanıkların aynı ana bilim dalında çalıştıkları ve akademik anlamda aralarında hiyerarşi bulunduğu, bu itibarla beyanlarının objektif olmadığı kanaatine varılmış ve hükme esas alınmamıştır.

Yapılan yargılama neticesinde sanık ile tanıklar Mihriban ve Burçin arasında iftirayı gerektirir dosyaya yansır somut bir hususun bulunmadığı, tanıkların beyanlarının katılanın beyanı ve olay örgüsü ile uyumlu olduğu, tanık ile sanıkların akademik unvan yönünde birbirlerine denk oldukları, bu itibarla beyanlarının objektif ve tarafsız olduğu değerlendirildiğinden hükme esas alınmasına karar verilmiştir.

Bu itibarla katılan (Güneş Duru) beyanı ve katılan beyanını destekler tanıklar Mihriban ile Burçin'in anlatımları bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın katılana hitaben ‘Bak sen çok karşıma çıkmaya başladın, seni ağır döveceğim’ şeklinde tehdit içerikli sözler sarf ettiği sabit görülmüştür.”

Mahkeme, Necmi Karul’un, Türk Ceza Kanunu’nun “Tehdit” suçunu düzenleyen 106. Maddesi uyarınca altı ay hapis ile cezalandırılmasına hükmetti. Karul’un “olay sonrası ve duruşma sürecindeki davranışlarını” dikkate alan mahkeme “takdiri indirim” uygulayarak 5 ay hapis cezasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.İtiraz yolu açık olan karar nedeniyle cezaevine girmeyecek olan Prof. Karul, “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” uygulaması nedeniyle, aynı suçu işleyip işlemeyeceği konusunda beş yıl denetim süresine tabi olacak.