Gündem

Genel başkanlığa adaylığını açıklayan İlhan Cihaner: CHP Türkiye’nin kilit taşıdır, bu taştaki çürümeyi ortadan kaldırmamız lazım

"Deniz Baykal'ın Anadolu solu olarak ortaya çıkan hareket, Kılıçdaroğlu ile muhafazakârlaşarak milliyetçiliğe doğru saptı"

25 Ekim 2023 07:44

Genel Başkan adayı İlhan Cihaner, mevcut başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile partinin milliyetçiliğe doğru saptığını söyledi; “CHP Türkiye’nin kilit taşıdır. Bu taştaki çürümeyi ortadan kaldırmamız lazım” dedi.

Sözcü’den Başak Kaya’ya konuşan Cihaner, CHP'nin 4-5 Kasım tarihlerinde yapılacak büyük kurultayında Genel Başkanlık için aday olan İlhan Cihaner, partinin çöküş halinde olduğunu ileri sürdü ve umudu yeniden diriltmek için yola çıktıklarını söyledi. Mevcut yönetimi ve değişimcileri eleştiren Cihaner, şunları kaydetti:

"Deniz Baykal'ın Anadolu solu olarak ortaya çıkan hareket, Kılıçdaroğlu ile muhafazakârlaşarak milliyetçiliğe doğru saptı"

“Partiyi bu hale getiren yapının ikiye ayrılıp yine partiyi yönetme arzusu var. Ankara Valisi Nevzat Tandoğan, ‘Memlekete komünizm gelecekse onu da biz getiririz' diyordu. Bunlar da ‘Değişim yapılacaksa onu da biz yaparız' diyor. Deniz Baykal'ın Anadolu solu olarak ortaya çıkan hareket, Kemal Kılıçdaroğlu'nun gelmesiyle biraz daha muhafazakârlaşarak milliyetçiliğe doğru saptı. Bu lümpen bir siyaset tarzı. ‘Yine baharlar gelecekçiler' ile ‘Her şey çok güzel olacakçılar' arasındaki tartışmada siyaset yok.

“Partide AKP'nin politikalarının hiçbirine engel olamamış bir yapı var”

Partide AKP'nin politikalarının hiçbirine engel olamamış bir yapı var. ‘Yetkiyi aldım istediğimi yaparım, laiklikle ilgili ters konum alırım, ittifak yaparım' düşüncesi olmaz. Değişimcilere bakarsak bütün suç Kemal Kılıçdaroğlu'nun… Ama hepiniz oradaydınız… Bu sadece son seçim olayı değil. ‘Ben MYK'da itiraz ettim' diyerek de çekilemezsiniz.

“Çöküş halindeyiz, değişimciler ve genel merkezciler süreci çok sertleştirdiler”

Çöküş halindeyiz. Umudu yeniden diriltmeliyiz. Değişimciler ve genel merkezciler süreci çok sertleştirdiler. Sürecin sonrasında keskin bir tasfiye kaçınılmaz gibi görünüyor ya da partiyi besleyen ana damarların bir arada devam edememe riski var. CHP savunduğu değerler ve destekleyen kitleler açısından Türkiye'nin kilit taşıdır. Kilit taşını ortadan kaldırdığınızda Türkiye toplumsal çatışmalara çok daha açık bir hale gelir. Bunun için doğru bir CHP inşa edilmeli. Kilit taşındaki çürümeyi ortadan kaldırmamız lazım.  Umudu yeniden diriltmeliyiz ama bu kadrolarla olmaz.

“Bu partide koltuklarını kaybedince bir gün bile durmayacak olanlar var”

Bu partide koltuklarını kaybedince bir gün bile durmayacak olanlar var. Parti içinde bir şey yapmak için değil bir şey olmak için bulunanların ayrışması gerekir. Ayrışma kanserli hücrelerden, partiye tebelleş olan AKP artıklarından, sağ siyasi partilerde tutunamayan ve kafalarındakini CHP'ye egemen kılmak isteyenlerle olmalı. Referandumda rejim değiştiğinde, yeni bir yönetim anlayışının hâkim kılınması gerektiğini söylemiştik. Ama CHP'nin elitleri hiçbir şey olmamış ve sorumlulukları yokmuş gibi davrandılar. Bir hata olursa itiraz edersin ikincisi olunca gereğini yaparsın. Etkisiz, sonuç almayan siyasetin Türkiye için ne ifade ettiğinin farkında değiller.”