Ekonomi

Gelişmiş ekonomilerde tahvil yağmuru

Önümüzdeki birkaç hafta içinde ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi hükümetleri piyasayı daha önce nadir görülen bir hızla tahvil yağmuruna tutmaya başlayacak

10 Ocak 2024 17:20

Bloomberg Intelligence’ın tahminlerine göre, bir zamanlar düşünülemez derecede şişkin açıklarla boğuşan bu ülkeler - Japonya ile birlikte - 2024 harcama planlarını finanse etmek için geçen yıla göre yüzde 7 artışla net 2,1 trilyon dolarlık yeni tahvil satacak.

Son dönemde gelişmiş ekonomilerde artan bütçe açıklarına ilişkin endişeler ortadan kalkmıştı. Bunda, hız kesen enflasyonla yatırımcıların faiz indirimlerine odaklanması etkili olmuştu. Ancak birçok tahvil piyasası analisti, mevcut arz ve talep dinamikleri göz önüne alındığında, bütçe açıklarına ilişkin endişelerin yeniden başlamasını an meselesi olarak görüyor.

ING Finansal Piyasalar küresel tahvil ve faiz stratejisi başkanı Padhraic Garvey, “Şu anda piyasa, Fed faiz döngüsüne odaklanmış durumda. Bu konunun yeni olma özelliği ortadan kalktığında, bütçe açığı konusunda daha fazla endişelenmeye başlayacağız” dedi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verileri, hükümetlerin pandemi sonrası borçlanmayı artırmasıyla, gelişmiş ekonomilerde 20 yıl önce yaklaşık yüzde 75 olan kamu borcu/GSYH oranının yüzde 112’nin üzerine çıktığını gösteriyor.