Dünya

Gazze’de, Roma döneminden kalma iki bin yıllık mezarlar bulundu

25 Temmuz 2023 09:42

T24 Dış Haberler

Filistin Antik Eserler Bakanlığı, geçen yıl Gazze'de keşfedilen 2 bin yıllık bir Roma mezarlığı üzerinde çalışan arkeologların, çoğu hâlâ büyük ölçüde bozulmamış iskeletlere sahip en az 125 mezar ve nadir rastlanan iki kurşun lahit bulduklarını açıkladı.

Fransız İncil ve Arkeoloji Araştırmaları Okulu’nda uzman olan Fadel Al-A'utul, kazı alanında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Filistin'de ilk kez 125 mezarın bulunduğu bir mezarlık keşfettik ve Gazze'de ilk kez kurşundan yapılmış iki lahit bulduk" dedi. A’utul, iki lahitten birinin üzüm diğerinin ise yunus resimleriyle süslendiğini ifade etti. Buluntuların sergileneceği bir müze ile alanın turizm merkezine dönüşmesine umduğunu söyleyen uzman, arkeolojik alanı korumak ve tarihin yok olup gitmesini engellemek için fonlara ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Gazze Antik Eserler Bakanlığı Genel Müdürü Cemal Ebu Reida, bu eşi görülmemiş olayın Filistinlilerin bu topraklardaki köklerini derinleştirdiği ve binlerce yıl öncesine dayandığını gösterdiğini söyledi.

Filistin topraklarının, eski Mısırlılar ve İncil'de tasvir edilen Filistinlerden Roma İmparatorluğu ve Haçlı Seferleri'ne kadar uzanan medeniyetler için önemli bir ticaret merkezi olduğu belirtildi.

Gazze, Hamas’ın kontrolü ele aldığı 2007'den bu yana İsrail ve Mısır’ın ekonomik ablukası altında. Dar kıyı bölgesinin 2,3 milyon Filistinli sakini o zamandan beri birçok savaşa maruz kaldı. İşgal altındaki Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te bir Filistin devleti kurulmasını amaçlayan ABD arabuluculuğundaki barış görüşmeleri 2014'te çökmüştü.