Gündem

"Gazeteciler davasındaki evli savcı ve hâkimin tayini çıktı" haberine erişim engeli

28 Temmuz 2023 10:10

Diyarbakır'da 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ile davaya bakan heyette yer alan üye eşinin Samsun'a atandığına dair 18 Temmuz’da Mezopotamya Ajansı’nda (MA) “Gazeteciler davasındaki evli savcı ve hâkimin tayini çıktı” başlıklı habere Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nce erişim engeli getirildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla adli-idari yargıdaki 3 bin 423 hâkim ve savcının görev yeri değiştirilmiş, Diyarbakır'da 18 gazetecinin iddianamesini hazırlayan Savcı Mehmet Karababa ile davaya bakan Ağır Ceza Hâkimi Seda Karababa'nın da yeri değiştirilmişti. Seda Karababa Samsun Vezirköprü Hâkimliği’nde, Mehmet Karababa ise Samsun Vezirköprü Cumhuriyet Savcılığı’nda görevlerine atanmıştı.

Gazeteciler, 13 ay tutuklu kaldı

Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’de tutuklanan gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması 11 Temmuz'da görülmüştü. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin ile tutuksuz Esmer Tunç, İbrahim Bayram ve Mehmet Yalçın, "terör örgüt üyeliği" iddiasıyla hâkim karşısına çıkmıştı.

Davada, gazetecilerin iddianamesini hazırlayan soruşturma savcısı Mehmet Karababa'nın eşi Seda Karababa’nın heyette yer aldığı ortaya çıkmıştı. Gazetecilerin avukatları, reddi hakim talebinde bulunmuştu, ancak talep kabul edilmemişti. 

Gazeteciler, bahsi geçen haberleri paylaştıkları için evlerinden baskınla gözaltına alınmıştı 

T24 editörü Sibel Yükler, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan, Bianet editörü Evrim Kepenek ve Evrim Deniz, evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmış; gazetecilerin, "Diyarbakır'da görevli evli hâkim ve savcının, açıklanan kararnamedeki yeni görev yerleri ile ilgili sosyal medya mesajını paylaştıkları" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenilmişti. 

TIKLAYIN | Gazetecilerin evlerine baskın: Fırat Can Arslan tutuklandı, Sibel Yükler ve Delal Akyüz adli kontrolle serbest bırakıldı

Emniyet'te ifadesi tamamlanan Sibel Yükler, Delal Akyüz, Evrim Deniz ve Fırat Can Arslan adliyeye sevk edilmişti. İfadelerinin ardından Yükler ve Akyüz adli kontrolle serbest bırakılırken, Arslan tutuklanmıştı. Arslan'ın tutuklanma gerekçesinin bahsi geçen hâkim ve savcının, "sicili, isminin ve tayin olduğu yerin açıkça yazılarak hedef gösterilmesi" olarak bildirilmişti. Evrim Kepenek de ifadesinin ardından adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.