Gündem

Gazeteci Deniz Kılıç’a 3 yıl hapis cezası

28 Kasım 2019 13:17

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Azadiya Welat gazetesi eski Batman temsilcisi Deniz Kılıç hakkında 2014- 2015 yılları arasında sosyal medyada yaptığı haber paylaşımları sebebiyle “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Deniz Kılıç'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

İddianamenin okunması ardından avukatı olmadan savunma yapan Kılıç, Yaptığı paylaşımların haber paylaşımları olduğunu ifade ederek, çektiği fotoğrafları ise KHK’yle kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) için çektiğini vurguladı. Mahkeme başkanının “Sen gazeteci misin? Hangi gazetede çalışıyorsun?” sorularına yanıt veren Kılıç, “Evet, DİHA için muhabir olarak da çalıştım” dedi.  Mahkeme başkanının, Kılıç’ın “DİHA muhabiriyim” ifadesini tutanağa “Diyar gazetecisi” olarak geçirmesi dikkati çekti.  Kılıç, yaptığı paylaşımların suç olmadığını, paylaşımları haber amaçlı ve ifade özgürlüğü kapsamında yaptığını vurguladı.

Mahkeme başkanı, daha sonra Kılıç’a “Biz şimdi karar vermeyeceğiz” diyerek duruşmaya ara verdi. Ardından duruşmaya kaldığı yerden devam eden mahkeme heyeti, duruşma savcısından esası hakkındaki mütalaasını istedi. Savcı, Kılıç’ın savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu savunarak, Kılıç’ın paylaşımlarının basın ve yayın yoluyla yaptığı gerekçesiyle “Zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti.
 
Mahkeme başkanı, beraatını talep eden Kılıç’a, “Yargılama tamamlandı, biz vicdanen senin suçlu olduğuna karar verdik” dedi. Mahkeme heyeti, Kılıç’a “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 3 yıl, 1 ay, 15 gün hapis cezası verdi. 
 

Karara itiraz edecek

Duruşmanın ardından kısa bir açıklama yapan Kılıç, "Hukuk diye bir şey kalmadı. Onların vicdanı 3 yıl 1 ay ay 15 gün..." diyerek karara tepki gösterdi. Kılıç, karara itiraz edeceğini söyledi. (MA)