Gündem

Gazeteci Barış Pehlivan, bugün cezaevine dönüyor

“Silivri İnfaz Hâkimliği ne yazık ki denetimli Serbestlik Kararı talebimizi reddetti; kararda, ne Prof. Dr. Adem Sözüer’in mütalaasına değinildi ne de geçici 10. maddenin neden uygulanmayacağına dair bir değerlendirme yapıldı!”

19 Eylül 2023 09:25

Avukat Hüseyin Ersöz, izne çıkan gazeteci Barış Pehlivan'ın denetimli serbestlik talebinin reddedildiğini ve cezaevine döneceğini duyurdu.

Ersöz, sosyal medyadan hesabından yaptığı açıklamada, "Gazeteci Barış Pehlivan bugün açık cezaevine dönüyor. Silivri İnfaz Hakimliği beklenen kararı verdi. Ne yazık ki, Denetimli Serbestlik Kararı talebimizi reddetti. Kararda, ne Prof. Dr. Adem Sözüer’in mütalaasına değinildi ne de geçici 10. maddenin neden uygulanmayacağına dair bir değerlendirme yapıldı. Kısacası, Barış Pehlivan cezaevinde kalsın denildi. İnfaz Hâkimliği Kararına, Silivri Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz ettik. İtirazımızda, hukukun kişiye göre değil; eğilip, bükülmeden herkese eşit şekilde uygulanmasını istedik. Özetle, Gazeteci Barış Pehlivan için Hukuk Güvenliği talep ettik!" dedi.

Ne olmuştu?

Bir makalesinde Libya'da görev yaparken hayatını kaybeden MİT mensubunun kimliğini deşifre ettiği gerekçesiyle Pehlivan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

6 Mart 2020’de tutuklanan Pehlivan, cezaevinde altı ay kaldıktan sonra başka bir davaya konu olmamak kaydıyla 9 Eylül 2020'de denetimli serbestlikle salıverilmişti.

30 Mart 2023'te Pehlivan hakkında, yaptığı bir haber yüzünden yeni bir dava daha açıldı, bu yüzden mahkeme bu yeni davanın denetimli serbestliğini bozduğuna hükmederek Pehlivan’ın tekrar cezaevine girmesine karar verdi.

Pehlivan, bu sebeple 17 Mayıs 2023’te de cezaevine çağrılmış, açık cezaevinde birkaç saat kaldıktan sonra Covid-19 izni nedeniyle dışarı çıkmıştı.

Gazeteci Pehlivan, o dönem yaptığı açıklamada Cumhuriyet’teki yazıları gerekçesiyle hakkında en az altı davanın açıldığını, ancak Süleyman Soylu hakkında yazdığı SS kitabının ardından denetimli serbestlik kararının bozulduğunu iddia etmişti.