Gündem

Gazeteci Ali Sirmen son yolculuğuna uğurlandı

Cumhuriyet gazetesinin önünde düzenlenen törenin ardından cenaze Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi

19 Mart 2024 06:32

T24 Haber Merkezi

Türk basınının en kıdemli isimlerinden Cumhuriyet gazetesi yazarı ve gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Ali Sirmen, son yolculuğuna uğurlandı.

Gazeteci kimliğinin yanı sıra hukukçu olan, bazı film ve dizilerde de rol alan Sirmen, 84 yaşındaydı. Türk sanat müziği bestekârı ve keman sanatçısı Sadi Işılay'ın torunu olan Ali Sirmen, bir süredir İstanbul'da bir hastanede tedavi görüyordu. Sirmen, 17 Mart’ta hayata gözlerini yumdu.

TIKLAYIN  - Gazeteci Ali Sirmen'in cenaze töreninden kareler

Ali Sirmen için bugün (19 Mart 2024) Cumhuriyet Gazetesi’nin önünde tören düzenlendi. Buradaki törende de Sirmen'in ailesi, sevenleri ve meslektaşları hazır bulundu. Sirmen'in oğlu Devrim Sirmen ve ailesi, cami avlusunda taziyeleri kabul etti. Gazetecilerin yanı sıra törene, eski CHP Genel Başkanı, gazeteci Altan Öymen, 26.  Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, avukat Aslı Kazan, Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, oğlu Özgür Mumcu, kızı Özge Mumcu Aybars, CHP Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, CHP Şişli belediye başkan adayı Resul Emrah Şahan, eski CHP milletvekili ve emekli büyükelçi Onur Öymen, yazar Ayşe Kulin ve avukat Alp Selek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Gazetecilere konuşan Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Ali Sirmen'in sarı-kırmızılı kulüp için önemli bir kayıp olduğunu belirterek, "Ali Abi bizim önemli bir üyemizdi. Kendisiyle epey hatıram var. Ailesine sabır, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

"Yeri zor doldurulacak bir kişiliği, yazarımızı, düşün adamımızı, değerli bir yoldaşımızı yitirdik"

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet gazetesi önünde yapılan törendeki konuşmasında, “Yarım asırdır Cumhuriyet gazetesine yazıyor. Yeri zor doldurulacak bir kişiliği, bir yazarımızı, bir düşün adamımızı, değerli bir yoldaşımızı, genç gazeteciler değerli, birikimli, saygın bir ağabeylerini yitirmiş bulunuyorlar. Tüm basın aâemi onurlu, saygın bir üyesini yitirmiş bulunuyor” ifadesini kullandı.

“Böyle bir insan tanımadım, bildiğim en sahici kişiydi"

Medyascope mikrofonuna konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Zeynep Oral, “Böyle bir insan tanımadım. Bildiğim en sahici kişiydi. Cumhuriyet felsefesini koruyan, inanan, laikliği savunan insanlardan biriydi, hakikatin peşindeydi" diye konuştu.

Sirmen'in cenazesi, Cumhuriyet gazetesi önündeki tören sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. 


 

 

Ali Sirmen kimdir?

Türk sanat müziği bestekârı ve keman sanatçısı Sadi Işılay'ın torunu olan Ali Sirmen, 10 Kasım 1939 tarihinde İstanbul'da doğdu. Sirmen, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuydu.

Sirmen, köşe yazarlığına 1966 yılında Akşam gazetesinde başladı. Yeni Ortam'dan sonra uzun yıllar görev yapacağı Cumhuriyet'e geçti. 


Ali Sirmen (solda) ve Nadir Nadi

Cumhuriyet gazetesindeki "Dünyada Bugün" köşesini yazarken, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında 'Barış Derneği' davası kapsamında tutuklandı. Cezaevinde bulunduğu sırada, dönemin Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal'in önerisi üzerine "Samim Lütfü" takma adıyla köşe yazılarını sürdürdü. Daha sonra bu yazıları "Kelepçeli Yazılar" adlı kitapta bir araya getirdi.

12 Mart 1971 muhtırasının ardından Barış Derneği kurucuları arasında yer alan Sirmen, 12 Mart 1971 darbesinden 12 Eylül 1980 darbesine uzanan ülkesini "12'den 12'ye Türkiye" adlı kitabında anlattı.


Sirmen, 12 Eylül döneminde tutuklu olarak yargılanırken

Cumhuriyet'in sahibi Nadir Nadi'nin 20 Ağustos 1991'de ölümünden sonra aynı yıl kasım ayında gazetede Hasan Cemal yönetimi ile İlhan Selçuk-Uğur Mumcu ekibi arasında çıkan büyük kavgada Cumhuriyet'ten ayrıldı. Hasan Cemal'e karşı İlhan Selçuk ekibiyle beraber hareket eden Sirmen, Uğur Mumcu ile birlikte, o dönemde Aydın Doğan'a ait olan Milliyet'te yazmaya başladı. Hasan Cemal- Okay Gönensin ekibinin gazeteden aralıklı olarak ayrılmalarından bir süre sonra Cumhuriyet'e geri döndü.

Cumhuriyet'te 6 Mart'ta yayımlanan "Laiklik nedir?" başlıklı yazısında, Türkiye'de laikliğin korunmadığını vurguladı.


Ali Sirmen ve avukat eşi Mine Sirmen, arka koltukta Uğur Mumcu

Çok yönlü bir yazar olan, bazı film ve dizilerde de rol alan Ali Sirmen, Cumhuriyet'in hafta sonu ekinde "Bekri Çeşnici" takma adıyla yemek/mekân yazıları da kaleme aldı.

İkinci Bahar televizyon dizisinde Antepli bir komiseri canlandırdı. Cumhuriyet adlı filmde ise gazetenin kurucusu olan Yunus Nadi Abalıoğlu'nu canlandırdı. SkyTürk kanalında Siyah-Beyaz isimli programın sunucularından biriydi. Ayrıca Cem TV'de Süheyl Batum ile Ayıptır Söylemesi isimli tartışma programını sundu.

2015 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

20 Ağustos 2019'da 54 yıllık hayat arkadaşı, eşi Mine Sirmen'i kaybetti.

Mine Sirmen ile evliliğinden Devrim (d. 1966) adında bir oğlu vardı.

Yayımlanmış kitapları

- Kelepçeli Yazılar
- ⁠12'den 12'ye Türkiye
- ⁠Erkeklere Mahsus
- ⁠Sevgiliye Mektuplar
- ⁠Cüppeli Vesayet
- ⁠Bir Eski Cumhuriyet İçin (Ümit Aslanbay ile nehir söyleşi)