Dünya

Gambiya'nın eski bakanı İsviçre'de cinayetten yargılanıyor

08 Ocak 2024 16:30

T24 Dış Haberler

Gambiya'nın eski içişleri bakanı, İsviçre'de cinayetten yargılandı. Ousman Sonko, 2016 yılında, baskıcı bir rejimi yönetmekle suçlanan Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in iktidarını kaybetmesinden kısa bir süre önce oradan kaçtı.

54 yaşındaki Sonko, sivil toplum kuruluşlarının cinayet, tecavüz ve işkenceye karıştığına dair kanıtlar sunmasının ardından tutuklandı ancak avukatı yaşananlardan kendisinin sorumlu olmadığını söyledi. AFP haber ajansına göre Philippe Currat, iddia edilen suçların arkasında "hiçbir zaman onun yetkisi altında olmayan" Gambiya Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın olduğunu söyledi. 

İsviçre davayı, olaylar başka bir yerde gerçekleşmiş olsa bile, ülkelerin kendi topraklarındaki kişileri yargılamasına olanak tanıyan evrensel yargı ilkesi kapsamında gördü. Sonko, Avrupa'da bu prensip uyarınca yargılanan en yüksek rütbeli hükümet yetkilisi. İnsan hakları grupları, İsviçre'nin güneyindeki Bellinzona kentinde görülen duruşmanın, dünyanın her yerindeki baskıcı hükümetlere dair bir uyarı olabileceğine inandıklarını söyledi. 

İsviçre'nin Sonko'ya yönelik suçlaması oldukça kapsamlı. Suçlar, tamamı siyasi muhalifleri hedef alan cinayetlere, işkenceye ve tecavüze katılmayı veya bunların emrini vermeyi de içeriyor. Bunlar İsviçre yasalarına göre insanlığa karşı suç teşkil etmekte. İsviçreli müfettişler Gambiya'ya gitti ve düzinelerce mağdur ve tanıkla görüştü; dokuzu ifade vermek üzere mahkemeye çıkacak.