Gündem

Galata Kulesi ve OSB’de geri adım

Tarihi eserlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesini öngören ve OSB'lere hızlı kamulaştırma yetkisi veren yasa maddeleri geri çekildi

06 Nisan 2023 09:04

Galata Kulesi başta olmak üzere İstanbul’daki birçok tarihi ve kültürel eserin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesini öngören yasa teklifindeki madde, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin ardından geri çekildi. Ayrıca OSB'lere hızlı kamulaştırma yetkisi verilerek tarım arazileriyle mera alanlarının talan edilmesini öngören madde de teklif metninden çıkarıldı.

AKP, Galata Kulesi'ni İBB'den alıp Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, yani kendi kontrolüne almak için harekete geçmiş, İBB bu operasyona karşı dava açmıştı. AKP yönetimi, bu sefer de kanuni düzenleme yolunu denedi. Sözcü'de yer alan habere göre, TBMM'ye getirilen yasa teklifiyle Galata Kulesi, Gezi Parkı, Yerebatan Sarnıcı giriş yapısı ve Talat Paşa Konağı gibi İstanbul'un tarihi binalarının İBB'nin elinden alınıp, Vakıflar'a devredilmesi planlandı. Ancak tepkiler üzerine vakıflarla ilgili 19. madde tekliften çıkarıldı.

AKP milletvekillerinin getirdiği teklifte, OSB'lerin genişlemesi, yeni OSB kurulması aşamasında yer seçimi şartının kaldırılması, Tarım ve Çevre Bakanlığı başta olmak üzere bakanlıklar ile DSİ ve diğer kurumların devre dışı bırakılması maddesi de yer alıyordu. OSB'lere yönelik acele kamulaştırma imkanı da getiriliyordu. Vatandaşların tarlalarına, meralarına el koymanın önünü açacak madde de yasa teklifinden çıkarıldı. Bu madde OSB'leri dava yoluyla durduran köylüleri önlemek için getirilmek istenmişti.