Gündem

Futbol efsanesi Pele, 82 yaşında hayatını kaybetti

Futbol tarihinin en iyileri arasında gösterilen Pele, Dünya Kupası'nıüç3 kez kazanan tek futbolcu olma özelliği taşıyor

29 Aralık 2022 21:56

T24 Haber Merkezi

Bir süredir kolon kanseri sebebiyle kemoterapi gören ve durumunun kötüye gittiği açıklanan Brezilyalı futbol efsanesi Edson Arantes do Nascimento Pele, 82 yaşında yaşamını yitirdi. Pele'nin cenaze töreni, 3 Ocak'ta kariyerinin büyük bölümünün geçtiği Santos Stadyumu'nda düzenlenecek. 

Pele ismiyle tanınan ve futbol tarihinde olağanüstü başarılara imza atan futbolcu Edson Arantes do Nascimento, Sao Paulo'da tedavi gördüğü Albert Einstein Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Pele'nin menajeri Joe Fraga da, "Kral vefat etti" açıklamasında bulundu.

Geçen yıl kolon bölgesindeki şüpheli tümör nedeniyle ameliyat edilen Brezilyalı efsane taburcu edildikten sonra yaptığı açıklamada, "Eve döndüğüm için çok mutluyum. Uzaktan yakından hayatımı tamamlayan hepinize teşekkürler" ifadelerini kullanmıştı.

Pele'nin Brezilya'da Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, futbolcunun kanserinin ilerleme gösterdiği, böbrek ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğu açıklanmıştı.

TIKLAYIN | Dünya futbolu Pele'nin ardından yasta: "En büyükler cennette buluştular"

 Pele'nin kızı Kely Nascimento, "Birlikte bir gece daha" demişti

Brezilyalı efsane Pele, 82 yaşında yaşamını yitirdi. Pele'nin kızı Kely Nascimiento, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Sahip olduğumuz her şey senin sayende. Seni sonsuza kadar seveceğiz. Huzur içinde yat" ifadesini kullandı.

Futbol tarihinin en iyileri arasında gösterilen Pele, FIFA Dünya Kupası'nı üç kez (1958, 1962, 1970) kazanan tek futbolcu olma özelliğini taşıyor.

TIKLAYIN | Pele'nin kızı hastaneden paylaştı: Bir gece daha...


Pele, 25 Kasım 2020'de yaşamını yitiren Arjantinli efsane futbolcu Maradona için, "Umarım bir gün gökyüzünde birlikte futbol oynayabiliriz" demişti.

Efsane futbolcu Pele'nin cenaze töreni, 3 Ocak'ta 

Brezilyalı efsane futbolcu Pele'nin cenaze töreni, 3 Ocak'ta, kariyerinin büyük bölümünün geçtiği Santos Stadyumu'nda düzenlenecek.

Santos Kulübü'nden yapılan açıklamaya göre, Pele'nin cenaze töreni Sao Paulo eyaletine 80 kilometre uzaklıktaki Santos kentindeki Urbano Caldeira Stadyumu'nda yapılacak.

Törenin detaylarına ilişkin Brezilya basınında çıkan haberlerde, stadyumdaki törenin ardından Pele'nin cenazesinin kortej eşliğinde halkın katılımıyla gerçekleştirileceği belirtildi.

Pele'nin cenazesinin Kanal 6 bölgesinde yaşayan 100 yaşındaki annesi Celeste Arantes'in evine de götürüleceği bilgisi paylaşıldı.

Pele, Santos'taki Memorial Necropolis Ecumenica Mezarlığında aile bireylerinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlanacak.

Pele'nin hastalığı neydi?

Brezilyalı eski yıldız futbolcu, böbreklerinde yaşadığı sorunlar ve prostat nedeniyle son yıllarda birçok kez hastaneye kaldırılmıştı. Pele ayrıca bir yıldan fazla süredir kolon kanseri tedavisi görüyordu.

Eylül 2021'de kalın bağırsağından tümör alınan Pele'nin kanserinin, bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti.

Düzenli tedavi gören ve kemoterapi uygulaması için hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun stabil olduğu aktarılmıştı. Ancak daha sonra kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı açıklanmıştı.

TIKLAYIN | Pele'nin sağlık durumu kötüye gidiyor

1970 Dünya Kupası Finali'nde İtalya karşısında 4-1 kazanılan maçın 18.dakikasında takımı adına ilk golü atan Brezilyalı forvet Pele, maç sonunda omuzlarda taşınıyor

Üç kez Dünya Kupası sahibi Brezilyalı efsane futbolcu Pele kimdir?

Edson Arantes do Nascimento Pele, 1940'da Brezilya'da dünyaya geldi. Futbola Bauru Atletic takımında başlayan Pele, 1955’te geçtiği Santos Kulübü’nde 1956’da A takımına alındı.

İlk Dünya Şampiyonluğu’nun 1958’de tattı. Yedekler arasında İsveç’e götürülen Pele oyuna girdiği zamanlarda başarılı futboluyla dikkatleri üzerine çekti ve Milli Takımın ilk 11'inde yer alarak kupayı kaldıranlar arasına girdi.

Pele sakat olduğu için 1962 Dünya Kupası'na çağrılmadı. 1970 dünya kupasında adını altın harflerle tarihe yazdırmaya başlayan Pele, Brezilya milli takımı ile Dünya Kupası'nı üç kez evine götürdü.

1974'e kadar oynadığı Santos takımında bin 284 gol attı. 1975’te, 4 milyon dolar karşılığında ABD’nin Cosmos Takımı’na transfer oldu. 1977’de futbolu bıraktığında, bin 363 lig maçında attığı gol sayısı bin 281’e ulaştı.

Pele, 1956'dan emekli olduğu 1977'e kadar, hazırlık maçları da dâhil olmak üzere oynadığı bin 363 maçta attığı bin 279 gol Guinness Dünya Rekorları'nda yerini aldı.

1959’da dünyada, 1960, 1964, 1965’te Güney Amerika’da yılın futbolcusu seçildi. Kaleme aldığı Ben Pele adlı otobiyografisi en çok satan kitaplar listesine girdi.

1973’te Santos ile İstanbul’a gelerek Fenerbahçe-Santos maçında Türk seyircisinin karşısına çıktı.

TIKLAYIN | Futbol efsanesi Pele hastaneye kaldırıldı