Dünya

Fransa'da abaya giyen onlarca kız öğrenci, okuldan evlerine gönderildi

Fransız Eğitim Bakanı, devlet okullarında abayanın yasaklandığını duyurmuştu

06 Eylül 2023 07:31

T24 Dış Haberler

Fransa'da yeni akademik yılın ilk gününde Fransız devlet okulları, abayalarını çıkarmayı reddeden onlarca kız öğrenciyi evine gönderdi. 

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, salı yaptığı açıklamada pazartesi sabahı yaklaşık 300 öğrencinin yasağa rağmen abaya giyerek okula geldiğini ifade etti. Attal, bu öğrencilerin çoğunun üstünü değiştirmeyi kabul ettiğini, ancak 67'sinin de reddederek evlerine gönderildiğini bildirdi. 

Bakan, abaya giydiği için eve gönderilen öğrencilere, ailelerine yönelik bir mektup verildiğini, bu mektupta, "laiklik bir kısıtlama değil, özgürlüktür" ifadelerinin yer aldığını dile getirdi. Attal, eğer kız öğrenciler tekrar abaya giyerek okula gelirse, "yeni bir diyalog" olacağını bildirdi.

Fransa Eğitim Bakanı, ağustos sonunda devlet okullarında kız öğrencilerin abaya giymesini yasaklamıştı. Attal, kararını gerekçelendirirken, "Sınıfa girdiğinizde onlara bakarak öğrencilerin dinini anlayamamalısınız. Bu yüzden okullarda artık çarşaf giyilemeyeceğine karar verdim" demişti. Attal, "Laiklik, okul yoluyla kendini özgürleştirme özgürlüğü demektir. Çarşaf, laikliğin kalelerinden biri olması gereken okullar yoluyla cumhuriyeti test etmeyi hedefliyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Fransa'da laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle devlet okulları ve devlet binalarında dini sembollere yönelik kapsamlı yasaklar bulunuyor. Devlet okullarında başörtüsü takmak, 2004'te yasaklanmıştı. Fransa'da geçen yıllarda da kipalar yasaklanırken, abaya ile ilgili bir karar bulunmuyordu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi akşamı Fransa'da, "bir azınlığın cumhuriyet ve laikliğe meydan okumaya çalıştığını" söyleyerek yasağı savunmuştu.