Dünya

Foreign Policy: Beyaz Saray, Suriye'den çekilme ihtimali üzerinde duruyor

ABD'nin Suriye'de 900 kadar askeri bulunuyor; Washington'un bölgede SDG ile işbirliği yıllardır Ankara'nın tepkisini çekiyor

25 Ocak 2024 08:29

T24 Dış Haberler

Orta Doğu'da Hamas-İsrail savaşıyla yükselen bölgesel gerilim tırmanış trendini sürdürürken Washington'ın askerlerini Suriye'den çekme olasılığını gündeme aldığı belirtildi. 

ABD merkezli Foreign Policy dergisine konuşan dört kaynağa göre Beyaz Saray, artık Suriye'de "gereksiz" olarak gördüğü bir misyonu sürdürme konusunda istekli değil. Kaynaklar, içeride aktif olarak olası bir çekilmenin nasıl ve ne zaman yapılabileceği konusunda görüşmeler yapıldığını ifade etti. 

Haberde henüz ABD'nin Suriye'den çekilme konusunda kesin bir karar almadığı belirtildi 

ABD'nin Suriye'de yaklaşık 900 askeri bulunuyor. Washington'ın Suriye'de Ankara'nın terör örgütü olarak nitelediği SDG ile yaptığı işbirliği, yıllardır Türkiye-ABD hattındaki ana başlıklardan biri. Türkiye, PKK'nın uzantısı olarak nitelediği SDG ile NATO müttefiki arasında bağların koparılmasını istiyor. 

Foreign Policy, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD ciddi anlamda zayıflamış olsa da gerekli alanı bulabilirse tekrar güç toplayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

16 Ocak'ta IŞİD, SDG'nin kontrolünde 5 bin IŞİD üyesinin tutulduğu bir hapishaneye füze saldırısı düzenleyerek teröristlerin kaçmasını sağlamaya çalıştı. Suriye'de 20 hapishanede yaklaşık 10 bin IŞİD üyesi be 50 bin onlarla bağlantılı kadın ve çocuk tutuluyor. 

Politico'nun ulusal güvenlik muhabiri Alex Ward'a konuşan üst düzey ABD yönetimi kaynakları ise "Biden yönetiminin Suriye'den çekilmeyi düşünmediğini" ifade etti.