Ekonomi

"Fırsat eşitliği önceliğimiz"; Eczacıbaşı VitrA'nın yeni tesisinde çalışanların yarısı kadın

İstihdamda yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek oranıyla tam eşitliği korumanın hedeflendiği belirtilirken, kadınlar için okuma-yazma seferberliğinin sürece katkı sunacağı ifade edildi

20 Ekim 2023 14:05

T24 Haber Merkezi

Eczacıbaşı VitrA’nın Bilecik, Bozüyük'te beşincisini açtığı yeni seramik sağlık gereçleri üretim tesisinde, kadın-erkek çalışan dengesine öncelik verildi. Otomasyon sistemi kullanılarak fiziksel iş yükünün azaltıldığı tesiste, çalışanların yüzde 50’sini kadınlar oluşturdu.

Türkiye’nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştiren Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin yeni tesisleri, 18 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen törenle açıldı.

Seramik üretiminde 65. yılını geride bırakan kuruluş, gömme rezervuarlar için ayrı bir tesis kurdu. Tüm aşamaları tamamlandığında 76,5 milyon Euro’ya ulaşacak yatırımlarda öncelik, sürdürülebilirliğe ve fırsat eşitliğine verildi.

Tesislerin açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu’nun yanı sıra Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu Grup CEO’su Atalay Gümrah, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan, Eczacıbaşı Topluluğu çalışanları ve davetliler katıldı.

Bülent Eczacıbaşı: Toplam yatırım tutarı 76,5 milyon Euro

Açılış töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, hayata geçirilen beşinci seramik sağlık gereçleri işletmesi ve yeni gömme rezervuar üretim tesisi yatırımlarının tüm aşamaları tamamlandığında, toplam yatırım tutarının 76,5 milyon Euro’ya ulaşacağını belirtti. 

Eczacıbaşı'nın en büyük faaliyet alanını oluşturan yapı ürünlerinin, Türkiye'nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50'sinden fazlasını gerçekleştirdiğini belirten Eczacıbaşı, "Yeni üretim tesislerimizde, en son teknolojilerden faydalanarak, yapay zekayı kullanarak üretim yapıyor, hammadden nihai ürüne kadar uçtan uça otomasyondan faydalanıyoruz. Sürdürülebilirlik ilkesini iş modelinin kalbinde tutan kuruluşumuz, tasarımdan üretime, tedarik zincirinden son kullanıcı deneyimine kadar bu ilkeyi benimsiyor" dedi.

"Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkılarımız sürecek" 

Üretimde gerekli olan enerjiyi, yenilenebilir kaynaklardan elde etmek hedefiyle, VitrA Üretim Kampüsü‘ne bu yıl güneş enerjisi santrali kurduklarını, aynı zamanda 2022 yılında, I-REC sertifikalı yeşil elektrik satın almaya başlayarak üretimde elektrik kaynaklı karbon emisyonlarını sıfırladıklarını vurgulayan Eczacıbaşı, “Diğer kuruluşlarımıza da ilham veren bu projeyle yenilenebilir enerji yatırımlarımızı hızlandırdık. VitrA bu uygulamaları ile sektördeki öncülüğünü yalnızca ürün kalitesiyle değil, aynı zamanda yarısı erkek, yarısı kadın üretim tesisi çalışanlarımızla, fırsat eşitliği konularındaki duyarlılığıyla da kanıtlıyor. Kuruluşumuz Eczacıbaşı Topluluğu'nun çağdaş, kaliteli ve sağlıklı bir geleceğin öncüsü olma hedefiyle büyürken; Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkılarda bulunmaya devam edecek" diye konuştu.

Özgen Özkan: Üretimde kadın istihdamını teşvik ediyoruz 

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan da açılış töreninde yaptığı konuşmada, üretimde kadın istihdamını teşvik ettiklerinin altını çizerek, "Seramik sektörü kadınlar için zorlayıcı olabiliyor. Ama doğru teknolojileri kullanarak, doğru bir vizyonla, üretimde cinsiyet farklılıklarını ortadan kaldırmak mümkün! Seramik sağlık gereçleri 5. Üretim Tesisimiz tam da bu şekilde planlandı. Otomasyon sayesinde yeni tesisimizde çalışanlarımızın yüzde 50’sinin kadın olmasından ayrı bir gurur duyuyoruz. Yalnızca tesisimizde değil bölgemizde de fırsat eşitliğini destekliyor, kadınların iş yaşamına katılımını güçlendirmek için okuma-yazma kursları sağlıyoruz" diye konuştu. 

Gelirlerinin yüzde 70'ini uluslararası pazardan elde ettiklerini belirten Özkan, yeni tesis ve yatırımlarla ilgili şu bilgileri de paylaştı:

"Bozüyük’te 4. Seramik Sağlık Gereci Tesisimizin 2. fazını 2019’da açmıştık. Henüz 4 yıl dolmadan 5. üretim tesisimizin açılışını yapıyoruz. Kazandıklarımızı yatırıma dönüştürerek büyüyoruz. Pek çok farklı etken sebebiyle temposunu kaybeden Avrupa pazarları, yeniden büyüme trendine girecek. Oluşacak talebi öncelikli olarak karşılamak için şimdiden hazırız. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri olarak, seramik sağlık gereçlerinde 6,7 milyon adet üretim kapasitesine ulaştık. Böylece Avrupa’daki en büyük 4. üretici konumuna yükseldik.

Üretim tesisimizin yanı sıra, bugüne kadar armatür tesisimizin içinde gerçekleşen gömme rezervuar üretimini de yeni kurduğumuz tesisimize taşıdık ve yıllık kapasitemizi 2 milyon adede çıkardık. Bu doğrultuda armatür tesisimize yaptığımız teknoloji yatırımlarıyla 2024 sonunda armatür kapasitemiz de yüzde 50 artacak."