Politika

Filiz Kerestecioğlu, 136 adrese getirilen erişim engelini Adalet Bakanı Gül'e soru: Kararı bağımsız yargı kararı olarak değerlendirmek mümkün müdür?

"12 Eylül'den bugüne basın özgürlüğü açısından Türkiye’de bir değişiklik olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?"

07 Ağustos 2019 15:56

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin, Jandarma Genel Komutanlığı’nın talebi üzerine, Bianet, ETHA, Halkın Sesi TV, geziyisavunuyoruz.org, ve Gazete Fersude’nin de aralarında bulunduğu internet siteleri ve HDP Milletvekili Oya Ersoy’un hesabının da içinde bulunduğu Twitter adresilerine getirilen erişim engelini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

TIKLAYIN - Jandarma istedi, mahkeme Bianet'in de aralarında olduğu 136 adrese erişim engelli getirdi

“5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi uyarınca verilen bu karar, söz konusu kanun maddesinin siyasi bir sansür mekanizması olarak kullanıldığına ilişkin eleştirilerin yükselmesine neden olmuştur. Zira, daha önce Wikipedia da bu kapsamda engellenmiştir. 19 yıldır yayın hayatına devam eden Bianet gibi haber portallarının ve hatta bir Milletvekilinin hesabına erişimin dahi engellenmesi, Türkiye’deki düşünce, ifade ve basın özgürlüğü üzerindeki baskının boyutlarını bir kez daha ortaya koymuştur” değerlendirmesinde bulunan Kerestecioğlu, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

TIKLAYIN - Bianet'in de aralarında bulunduğu 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı için erişim engeli kararı Anayasa'ya aykırı mı?

Haber siteleri, gazeteler ve gazeteciler üzerindeki baskı ve sansürün Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü üzerinde yarattığı ağır tahribat hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

- 19 yıldır yayın hayatına devam eden ve 200 binin üzerinde haber yapmış Bianet gibi haber portallarına erişim, hangi gerekçeyle engellenmiştir?

- Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğünü Anayasa ve uluslararası sözleşmeler uyarınca korumakla yükümlü Bakanlığınız, bu yönde bir adım atmayı düşünmekte midir? Verilen engelleme kararını, bağımsız bir yargı kararı olarak değerlendirmek mümkün müdür?

- İstanbul Milletvekili Sayın Oya Ersoy’un Twitter hesabı aracılığıyla seçmenlerine ulaşması engellenerek temel siyasi hakların ihlal edilmesine karşı Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre, ifade özgürlüğü, herkesin siyasi tartışmalarda yer alabilmesi ve medyanın iktidarı elinde bulunduranlardan hesap sorabilmesi anlamına gelir. Türkiye’de iktidarı eleştirebilen bir medyanın ve ifade özgürlüğünün bulunduğunu düşünüyor musunuz?

- Özgür, bağımsız ve çeşitlilik içeren bir medya, “kamu bekçiliği” görevini yerine getirerek, halkı bilgilendirir ve iktidarı elinde bulunduranlardan hesap sorar. Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanı olarak, kamunun haber alma hakkını ihlal eden bu hukuksuz kararın sorumluları hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

- Özellikle son yıllarda internet ve sosyal medyanın muhalif gücüyle ve bundan hükümetinizin endişeleri olduğu yönündeki iddialarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

- 12 Eylül darbesinin ardından gazete ve dergiler 41 kez toplatılmış, yayımı durdurulmuş veya kapatılmış; 927 yayın yasağı getirilmiştir. Bu dönemde basın dışı suçlananlar hariç, gazeteci, yazar, çevirmen ve sanatçılara verilen mahkumiyet kararlarının toplamı 316 yıl, 4 ay, 20 güne ulaşmıştır. O günden bugüne basın özgürlüğü açısından Türkiye’de bir değişiklik olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?