Dünya Basınında Bugün

Filistinliler, harap olmuş Han Yunus'a geri dönüyor; Ruslar, Kongre'yi Ukrayna'ya silah yardımı konusunda "trollüyor" | Dünya Basınında Bugün

09 Nisan 2024 09:51

T24 Dış Haberler

Altı ay süren savaş ve çok sayıda yerinden edilmeden dolayı bitkin düşen binlerce Filistinli, İsrail'in beklenmedik bir şekilde güçlerini Gazze'nin güneyinden çekmesinden bir gün sonra, bombardımanlardan dolayı harap olmuş Han Yunus kentine akın etti. Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Independent, İsrail ordusunun güçlerini çektiği güney kenti Han Yunus'un harap olmuş bir fotoğrafını paylaşarak "Haykıran tablo: ateşkesi şimdi kabul edin" manşeti attı. Donald Trump, kürtaj hakkı kararının nın eyaletlere bırakılması gerektiğini söyledi. Trump, eyaletlerin yasama yoluyla karar vermesi gerektiğini söyledi ve "Ne karar verirlerse versinler, eyaletin yasası olmalıdır" dedi. ABD Başkanı Joe Biden Ağustos ayında Ukrayna için 24 milyar dolarlık ek fon önermişti; Kremlin'in iç belgeleri Moskova'daki "spin doktorların" yani kamuoyu yaratan kalemşörlerin tasarı için çalıştığını gösteriyor. Yunanistan'ı sarsan, eski erkek arkadaşı tarafından öldürülen Kyriaki Griva cinayetinde polislerin ihmal ve sorumluluğu tespit edildi. 

9 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İsrail ordusu çekildi, Filistinliler harap olmuş Han Yunus'a geri dönüyor

Altı ay süren savaş ve çok sayıda yerinden edilmeden dolayı bitkin düşen binlerce Filistinli, İsrail'in beklenmedik bir şekilde güçlerini Gazze'nin güneyinden çekmesinden bir gün sonra, bombardımanlardan dolayı harap olmuş Han Yunus kentine akın etti.


The Independent | Haykıran tablo: Ateşkesi hemen kabul edin

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Independent, İsrail ordusunun güçlerini çektiği güney kenti Han Yunus'un harap olmuş bir fotoğrafını paylaşarak "Haykıran tablo: ateşkesi şimdi kabul edin" manşeti attı. 

Gazete haberinde, "Filistinliler, İsrail güçlerinin aylarca süren amansız saldırıları sonrası Han Yunus'tan çekilmelerinin ardından tam bir yıkım sahnesine geri döndüler ve 'neredeyse hiçbir şey kalmadığını' gördüler" diye yazdı. 


The New York Times | Trump: Kürtaj kararı eyaletlere bırakılmalı

Donald Trump, kürtaj hakkı kararının nın eyaletlere bırakılması gerektiğini söyledi. Bu sözler kendisinin ve danışmanlarının seçimlerde kendisine "pahalıya mâl olabileceğinden" endişe ettiği kürtaj konusunda aylardır verdiği karışık sinyallerin ardından geldi.

Trump, eyaletlerin yasama yoluyla karar vermesi gerektiğini söyledi ve "Ne karar verirlerse versinler, eyaletin yasası olmalıdır" dedi. Ancak "tecavüz, ensest ve annenin yaşamı için istisnalar getirilmesinden yana olduğunu" da sözlerine ekledi.


The Washington Post | Moskova, Ukrayna konusunda ABD'yi "trollüyor"

ABD Başkanı Joe Biden Ağustos ayında Ukrayna için 24 milyar dolarlık ek fon önermişti; Kremlin'in iç belgeleri Moskova'daki "spin doktorların" yani kamuoyu yaratan kalemşörlerin tasarı için çalıştığını gösteriyor.

Bir Avrupa istihbarat servisi tarafından ele geçirilen ve Washington Post tarafından incelenen bir dizi Kremlin belgesine göre, Kremlin bağlantılı siyasi stratejistler ve troller, Ukrayna karşıtı duyguları körüklemek için kongre ve diğer süreçleri etkilemeye çalışıyor. Belgelere göre; troller, "Amerikan izolasyonizmini teşvik eden, ABD'nin sınır güvenliği konusunda korku uyandıran ve ABD'nin ekonomik ve ırksal gerilimlerini artırmaya çalışan binlerce uydurma haber makalesi, sosyal medya gönderisi ve yorum" yazdı.


eKathimerini | Griva cinayetinde polislerin ihmal ve sorumluluğu tespit edildi

Yunanistan'ı sarsan, eski erkek arkadaşı tarafından öldürülen Kyriaki Griva cinayetinde polislerin ihmal ve sorumluluğu tespit edildi.

Yunan Polisi'nin (ELAS) yürüttüğü iç soruşturmada, 1 Nisan gecesi olay yerinde görev yapan polis memurlarının disiplin ihmali ve cezai sorumlulukları tespit edildi.

Atina Bölge Savcılığı, İçişleri Bakanlığı'ndan görevli memurların görevi ihmalden suçlu olup olmadıklarının araştırılmasını ve mağdur ile Acil Eylem Merkezi operatörü arasında geçen konuşmaların yanı sıra karakolun güvenlik kamerası kayıtlarının da incelenmesini istemişti.