Dünya

Filipinler'den "Batı Filipin Denizindeki problemlerin" barışçıl yöntemlerle çözülmesi çağrısı

23 Eylül 2023 22:30

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo, "Batı Filipin Denizindeki problemlerin" barışçıl yöntemlerle çözülmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Manalo, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, Filipinlerin, bağımsız dış politikası ve diğer ülkelerle işbirliği ile uluslararası düzenin sağlanmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.

Anlaşmazlıkların, uluslararası yasalara göre ve barışçıl bir biçimde çözülmesini desteklediklerini belirten Manalo, ülkesinin söz konusu bakış açısını "Batı Filipin Denizindeki problemlerde" de uyguladığını belirtti.

Manalo, "Her ne kadar, egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı savunmaya hazırlıklı olsak da, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın da açıkladığı gibi biz herkesle dostuz kimseyle düşman değiliz" dedi. 

Manalo, ülkesinin “ölümcül otonom silah sistemlerine" getirilecek kurallar için ortaklarla iş birliği içinde olduğunu belirtirken, yeni teknolojilerin herhangi bir şekilde silah haline getirilmemesini veya kötüye kullanılmamasını garanti eden BM ortaklıkları çağrısında bulunduklarını aktardı.

Filipinler, BM’nin barışı koruma operasyonlarına katkılarını sürdürecek

Ülkesinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulamaya devam edeceğini aktaran Manalo, BM’nin barışı koruma operasyonlarına katkılarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Manalo, Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin Filipinler’in barışı sağlama çabalarına bir örnek olduğunu ifade ederken, uluslararası camiada karşılaşılan zorluklarla yapıcı çok yönlülükle ve ortak gayelerle başa çıkılacağını açıkladı. (AA)