Dünya

Filipinler, Barbie filmine sansürlü halde izin verecek

12 Temmuz 2023 13:27

T24 Dış Haberler

Filipinler’den yapılan açıklamada, Hollywood dağıtımcısından tartışmalı çizimin sansürlenmesi istendikten sonra filmin gösterimine girmesine izin verildiği aktarıldı.

Greta Gerwig’in yönetmenliğini yaptığı ve Margot Robbie ile Ryan Gosling’in başrollerini paylaştığı ünlü oyuncak bebekle ilgili fantastik komedi filmi Barbie’nin ülkede 19 Temmuz’da gösterime girmesinin planlandığı belirtildi.

Avustralyalı medya kuruluşu news.com sitesinde yer alan habere göre Filipinler hükümetine bağlı İnceleme ve Sınıflandırma Kurulu’nun filmi iki kez inceledikten ve dışişleri yetkilileri ile hukuk uzmanlarına danıştıktan sonra gösterime girmesine izin vereceğini açıkladı.

Filmin "titizlikle" incelenmesinin ardından Filipinli sansür memurlarının "karikatürize haritanın" dokuz çizgi hattını tasvir etmediğine ikna olduğu belirtildi.

Kurulun yaptığı açıklamada, "Harita bunun yerine, Barbie'nin Barbie Ülkesi'nden 'gerçek dünyaya' yaptığı hayali yolculuğun rotasını, hikayenin ayrılmaz bir parçası olarak tasvir ediyor" dedi.

Filmi "Filipinli balıkçıların haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle eleştiren Filipinli Senatör Francis Tolentino'ya ayrı bir mektup gönderen sansür yetkilileri, Hollywood stüdyosu Warner Bros'tan haritadaki tartışmalı çizgileri "bulanıklaştırmasını" istediklerini belirtti.

Kurul yetkilileri, haritada Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Asya olarak tanımlanan kara kütlelerinin etrafında "çocuksu bir şekilde" çizilmiş kesik çizgilerin birkaç yerde göründüğünü söyledi.

Geçtiğimiz hafta Vietnam’ın Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hak iddialarını kullanmak için kullandığı dokuz çizgi olarak adlandırılan çizgileri gösterilen haritanın yer aldığı sahneler nedeniyle filmi ülkesinde yasaklamasının ardından Filipinler’de konu Tolentino'nun da aralarında bulunduğu bazı senatörler tarafından gündeme getirilmişti.

TIKLAYIN | Vietnam'ın yasakladığı Barbie filminin yapım şirketi, filmi savundu

TIKLAYIN | Filipinli senatörler Barbie filminin yasaklanmasını istedi

TIKLAYIN | GALERİ- Vietnam Barbie filmini yasakladı