Spor

FIFA transfer raporunu yayımladı; 2023 yazında rekor kırıldı, Türkiye en çok zarar eden 3. ülke oldu!

Raporda, transferde en fazla tercih edilen futbolcuların Brezilyalı, Arjantinli ve Fransız oyuncuların olduğu belirtildi

31 Ocak 2024 10:23

Futbol dünyasında 2023 yılında 9 milyar dolarla transfer harcama rekoru kırılırken, transferde en çok zarar eden üçüncü ülkenin ise Türkiye olduğu ifade edildi.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), 2023 yılının transfer raporunu yayınladı. Raporda, futbol dünyasında 2023 yılında ilk kez 9 milyar dolar barajının aşılarak harcama rekorunun kırıldığı belirtilirken, transferde en çok zarar eden üçüncü ülkenin de Türkiye olduğu bildirildi.

FIFA'nın raporuna göre Türk kulüpleri geçtiğimiz yıl transfere 99 milyon dolar harcadı. Buna göre Türkiye, bu harcamayla transfer piyasasında en çok zarar eden ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı. 1 milyar 915 milyon dolarla İngiltere ilk sırada bulunurken, Suudi Arabistan 953 milyon dolarla ikinci, ABD ise 64 milyon dolar zararla dördüncü oldu.

Ayrıca Suudi Arabistan'ın bu harcamayla tarihinde ilk kez transfer borsasında ilk üç ülke arasına girdiği kaydedildi. 

Öte yandan 2023 yılında kar eden kulüpler de açıklandı. Almanya 359 milyon dolar ile en çok kar eden ülkeler arasında birinci sırayı aldı. İtalya 264 milyon dolarla ikinci, Portekiz 253 milyon dolarla üçüncü, İspanya 247 milyon dolarla dördüncü, Hollanda da 211 milyon dolarla beşinci sırada yer buldu.

Tüm kulüplerin geçtiğimiz yıl 9 milyar 630 milyon dolar transfer harcamasıyla rekor kırdığı ifade edilirken, 2022 yılına göre bu harcamanın yüzde 48 arttığı vurgulandı.

Bu arada raporda, transferde en fazla tercih edilen futbolcuların Brezilyalı, Arjantinli ve Fransız oyuncuların olduğu belirtildi.

Bonservisi en yüksek futbolcular

En yüksek bonservis bedeliyle transfer olan futbolcular arasında Borussia Dortmund'dan Real Madrid'e transfer olan Jude Bellingham, Benfica'dan Chelsea'ye giden Enzo Fernandez ve Tottenham Hotspur'dan Bayern Münih'e transfer olan Harry Kane gösterildi.

Futbolcuların bonservis ücretleri ise raporda yer almadı.