Spor

FIFA'dan 32 ülkeye Dünya Kupası öncesi uyarı: Lütfen futbolun var olan ideolojik veya siyasi kavgaya çekilmesine izin vermeyin

Bir grup protestocu, ”Fifa’ya kırmızı kart. Dünya Kupası Katar’da olmasın. İşçi hakları” yazılı pankart taşıyor. Fotoğraf: Reuters (arşiv)

04 Kasım 2022 17:57

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), ev sahibi olması tepki çeken Katar’daki Dünya Kupası’na iki hafta kala, turnuvaya katılacak ülkelere ‘Siyaseti bırakın, futbola odaklanın’ uyarısı içeren birer mektup yolladı.

Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi, insan hakkı ihlalleri, eşcinseller konusundaki olumsuz tutumu, göçmen işçilere yapılan kötü muamele gibi gerekçeler nedeniyle tepki çekmişti. İnsan hakları örgütleri, ülkelerin katılmamasını istemiş, reklam yüzü olan, destek veren isimleri eleştirmişti.

Genellikle haziran-temmuzda düzenlenen turnuvanın 92 yıllık tarihinde, ülkedeki aşırı sıcak hava nedeniyle 20 Kasım-18 Aralık’ta düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Geçen ay biletlerin yüzde 93’ünün, 3 milyona yakın biletin satıldığı açıklanmıştı.

Freiburg taraftarları,  Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'nı boykot etmekle ilgili bir pankart açmıştı

FIFA, kupa için mücadele verecek 32 ülkeye, Başkan Gianni Infantino ve Genel Sekreter Fatma Samoura’nın imzasını taşıyan uyarı mektubu gönderdi. Yollanan mektupta, futbolun ideolojik ve siyasi savaşların içine çekilmemesi gerektiğini, ahlak dersi verilecek bir mecra olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Diken'in BBC'ye dayandırdığı haberde mektupta şu ifadeler yer aldı: ”Futbolun bir boşlukta olmadığını biliyoruz ve dünyanın birçok sorunla karşı karşıya olduğunun. Ancak lütfen futbolun şu anda var olan ideolojik veya siyasi kavgaya çekilmesine izin vermeyin. Biz Fifa’da her görüş ve inanca saygılı olmaya çalışıyoruz. Ve, bunun dünyanın geri kalanına ahlak dersi vermeden yapmaya çalışıyoruz. Hiç kimse ve kültür veya ulus bir diğerinden ‘daha iyi ‘değildir. Bu prensip aynı zamanda ortak saygı ve ayrımcılık yapmamanın temel taşıdır. Ve, futbolun temel değerlerinden biri. O zaman lütfen bunu anımsayalım ve futbolun sahneye çıkmasına izin verelim. Elimizde orijini, dini inancı, cinsiyeti, milliyetinden bağımsız kucaklamak için bir fırsat var.”