Spor

Fenerbahçe Eski Başkanı Tahsin Kaya için Dereağzı'nda tören düzenlendi

"Başkan Tahsin Kaya dediğin zaman akla gelen bu muhteşem 103 golle şampiyonluk sezonumuz"

11 Mart 2024 13:26

Fenerbahçe'nin 1986-1989 yılları arasında başkanlığını yapan ve geçtiğimiz günlerde 87 yaşında vefat eden Tahsin Kaya için Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nde tören düzenlendi.

Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nde gerçekleştirilen törene Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, kulüp yöneticileri, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Onursal Başkanı Şenes Erzik, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, eski sporcular, Tahsin Kaya'nın ailesi ve sevenleri katıldı. Törende konuşan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, sarı-lacivertli camianın, Tahsin Kaya'nın hizmetlerine minnettar olduğunu ifade etti. Koç "Hepinizin bildiği gibi büyük bir Fenerbahçeliyi, kıymetli başkanımız sayın Tahsin Kaya'yı son yolculuğuna uğruyoruz. Hepimiz biliyoruz. Ali İhsan çok güzel bir hikaye anlattı. Otuz sene sonra İstanbul'a geldikten sonra başkan olmuş. Başkanlık nasip olmuş. Efsane başkanımız da olmuş. Fenerbahçe'ye çok büyük hizmetler, emekler, çabalar sarf etmiş" dedi.

"Fenerbahçe'yle var olanlardan değil, Fenerbahçe için var olanların ta kendisiydi"

Tahsin Kaya'nın kulübün başında olduğu 1988-1989 sezonunda 103 gol atılarak yaşanan şampiyonluğu hatırlatan Ali Koç, şunları söyledi:

"Başkan Tahsin Kaya dediğin zaman akla gelen bu muhteşem 103 golle şampiyonluk sezonumuz. Ve o günden bugüne kadar kırılamayan rekor. 1989'un efsane şampiyonluğunun başkanı, 103 gollü efsane şampiyonlarımızın mimarlarından. Fenerbahçe'yle var olanlardan değil, Fenerbahçe için var olanların ta kendisiydi. En güzel de onun Fenerbahçe anılarıydı. Sanki dün yaşamış gibi tüm berraklığıyla bize o günleri yaşatırdı. 6 sene boyunca bana, bize Fenerbahçe'ye verdiği destekler için Allah razı olsun. Ailesi onun için her şeyden daha önemliydi. Ailesinin, Fenerbahçe camiasının ve Türk sporunun başı sağ olsun. Ailesine sabır, kuvvet ve metanet diliyorum. Allah rahmet eylesin. Başkanımız nurlar içinde yapsın."

"Yeri geldi, bizi yerden kaldırdı"

Ali Koç, başkanlığı döneminde Tahsin Kaya'nın kendisine çok fazla destek olduğunu belirterek, "Saygılı ve saygın, Fenerbahçe'yi en iyi şekilde temsil eden beyefendi bir insandı. Kendini hiçbir zaman öne çıkarmaya çalışmadı ama desteğiyle her zaman her ihtiyacımız olduğunda yanı başımızdaydı. Özellikle en kötü günlerimizde hep yanımızda oldu. Akil insan gibi davrandı. Yeri geldi yol gösterdi, yeri geldi ağabeylik yaptı, yeri geldi moral verdi. Hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadı. Özellikle işler çok çok kötü giderken, camia baskısı fırtınaya dönüşmüşken, dayanma gücümüz yerle bir olmuşken, o günlerde hiçbir zaman o bizlerden vazgeçmedi. Yeri geldi, adeta bizleri yerden kaldırdı. Dayanma gücü verdi. Her kötü günün bir sabahı olduğunu anlattı. Bu 6 senelik süreci tamamlıyorsak, onun da katkıları vardır. Bu davranışı ve 6 sene boyunca verdiği desteği, ofisinde, ailesiyle, dostlarıyla hoş sohbet ve leziz yemekleri hiçbir zaman unutmayacağız" açıklamasında bulundu.

"Allah hepinizden razı olsun"

Tahsin Kaya'nın oğlu Ali İhsan Kaya ise gerçekleştirilen tören sebebiyle çok duygulandığını belirterek, "Kendisi hakkında anlatılabilecekler anlatılıyor, ben size bir hikayesini anlatayım. 1955-60 yılları arasında İstanbul'a kereste ticareti yaparken, buradaki müşterisini ziyarete gelmiş. Sohbet esnasında Fenerbahçe konuşuluyor. Dedesi Kurtuluş Savaşı'nda şehit olduğu için Fenerbahçe sempatisi var ve Fenerbahçeli ama tabii ki kulübün yerini bilmiyor. Maça gitmemiş. Oradan ayrılırken o müşterisinin yanındaki misafirle beraber çıkıyor Fenerbahçe tarafında. 'Abi bu Fenerbahçe nerededir' diyor. 'Getireyim seni' diyor. Alıyor onu buraya getiriyor. Tel örgülerin dışından da bakıyor. Futbolcular antrenman yapıyor. Diyor ki 'Şu futbolculardan bir imza alsam da Geyve'ye döndüğüm de derim Fenerbahçeli futbolculardan bir anı.' Düşünmüş ki koskoca Fenerbahçeli futbolcular bana imza mı verecek demiş? İstememiş, çekinmiş. İçeri girmeyi bile teşebbüs etmemiş. Ve 30 yıl sonra Allah onu bu kulübe başkan yaptı. Bunu da bizlere her zaman anlatır ki şükredin Geyve'nin o köyünden Allah beni böyle koskoca bir camianın başına başkan yaptı. Böyle bir şeye sahipsiniz. Artık siz ne kadar şükretseniz azdır. Büyük adam olmak için çok çalışın. En son torunuma demiş ki, 'arayan adam değil, aranan adam olun ki çok çalışın.' Ne güzel siz de bir etiketi var. Siz de bunu taşıyın. Hepinizden Allah razı olsun" diye konuştu.

Törene katılan Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar ise yaptığı açıklamada, "103 gol rekoruyla şampiyon olan takımın başkanı olarak, kulüp başkanı olarak zaten tarihe geçti. Hem başkanlık yönünü hem de iş hayatındaki başarısını konuşmacılar dile getirdi. Bir defa çok yardımsever ve hayırsever bir insandı. Ve bunun bilinmesini hiçbir zaman istemezdi" şeklinde konuştu.

Tahsin Kaya'nın naaşı törenin ardından cenaze namazının kılınması için Sakarya'nın Geyve ilçesinde bulunan Merkez Camisi'ne götürüldü.(DHA)