Ekonomi

Fed, faiz kararını bugün açıklayacak: Beklentiler ne yönde?

Fed, haziran ayını "pas" geçerek faiz artırımına gitmemişti

26 Temmuz 2023 08:09

T24 Ekonomi Servisi

Amerikan Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bu akşam saat 21.00'de açıklayacak. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell, kameraların karşısına geçerek ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

Beklentiler, Fed'in fonlama faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5,25-yüzde 5,50 seviyesine çıkarması yönünde. Piyasaya göre Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımı yapması, yüzde 98,9 gibi güçlü bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

Powell: İki faiz artırımı daha bekleniyor

Fed, hazirandaki toplantısında yaklaşık 1,5 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmemişti. ABD Merkez Bankası, haziran ayını boş geçmesine rağmen Powell, 2023'te iki faiz artırımı daha yapabileceklerini belirten demeçler vermişti.

Powell, haziran sonunda Portekiz'in Sintra kentindeki Avrupa Merkez Bankası forumunda yaptığı açıklamada, politika yapıcılarının çoğunun bu yıl için 2 faiz artırımı yapılacağını tahmin ettiğini belirtmişti.

Ancak FedWatch Tool sitesindeki piyasa beklentilerine göre, Fed'in temmuzdan sonra yeni bir faiz artırıma gitmesine yüksek ihtimal verilmiyor. 

Manşet enflasyon, yüzde 3

ABD'de enflasyonun haziranda beklentilerden düşük gerçekleşmesiyle Fed'in daha az "şahin"  olabileceği belirtiliyor. Tüketici enflasyonu, yüzde 9,1 ile zirveyi gördükten sonra haziranda yüzde 3'e gerilemişti.

Enflasyondaki düşüşün daha yavaş gerçekleştiği, enerji ve gıda fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek tüketici enflasyonu ise, haziranda yüzde 5 seviyesindeki beklentilere rağmen yüzde 4,8'e gerilemişti.

Analist beklentileri

Fed'in temmuz toplantısında politikasında 25 baz puanlık artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak bankanın bundan sonra ikilemlerle dolu bir döneme de girebileceği tahmin ediliyor.,

Son açıklanan enflasyon verisinin umut verici olmasıyla bankanın sıkı para politikasına son verebileceğine yönelik öngörülerin fiyatlanmasına karşın enflasyonun hala yüksek seviyede bulunması ve yüzde 2 hedefine ulaşma konusuna ilişkin soru işaretleri devam ediyor.

İş gücü piyasası da bu belirsizlik ve ikilemleri tetikliyor. ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 209 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 3,7'den 3,6'ya gerilemişti.

Analistler, tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasına karşın iş gücü piyasasının hâlâ güçlü seyrettiğini, Fed yetkililerinin sıkı para politikasını devam ettirmeye kararlı olabileceklerini belirtti.