Spor

Faruk Bildirici: Futbol medyası, Santos'u nasıl atladı?

"Beşiktaş’ı izleyen anlı şanlı futbol yazarları da yeni teknik direktörün adını kulübün açıklamasından öğrendi"

11 Ocak 2024 13:28

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Fernando Santos ismininin iddia edilen teknik direktörler listesinde yer almaması üzerinden spor medyası hakkında eleştiriler yaptı. Siyah-beyazlılar, onlarca başka teknik direktörün adının geçmesine rağmen Santos'a imza attırırken, tecrübeli hocanın adı resmi açıklamadan önce spor medyasında yer almadı. Bildirici konuyla ilgili olarak "Dijital mecralardaki futbol medyasında da Santos ile görüşüldüğünü aktaran ya da tahmin eden çıkmadı. Santos, futbol medyasına da sürpriz oldu. Sabah akşam Beşiktaş’ı izleyen anlı şanlı futbol yazarları da yeni teknik direktörün adını kulübün açıklamasından öğrendi" dedi.

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ta takımın başına Portekizli Fernando Santos getirildi. Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, spor medyasında Beşiktaş teknik direktörlüğü için onlarca ismin anılıp Santos'un nasıl yazılmadığını inceledi.

Kişisel internet sitesinde konuyu değerlendiren Bildirici, Santos vakasıyla birlikte futbol gazeteciliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Futbol gazeteciliğinin zehirlendiğini belirten Bildirici "Bütün olanaklarını seferber ettiği kulüplerden birindeki gelişmeleri zamanında öğrenememek, futbol medyasının bilgi kanallarında tıkanıklıklar olduğunun işareti" dedi.

Bildirici'nin yazısından öne çıkan kısımlar şöyle:

Spor haberlerinde tahmin haberleri siyasi haberlerden daha yaygın. Hem de tutturma oranı daha düşük. Öyle ki, AKP’nin İstanbul adayının Murat Kurum olacağını önceden yazan, söyleyen çoktu siyaset yorumlayanlar arasında. Fakat futbol medyasında Beşiktaş’ın yeni teknik direktörünün Fernando Santos olacağını önceden dile getiren çıkamadı.

Rıza Çalımbay’ın 22 Aralık’ta ayrılmasının ardından futbol medyasında hemen isimler geçidi başladı; Quique Setien, Bruno Genesio, Ole Gunar Solskjaer, Hansi Flick, Mircea Lucescu, Razvan Lucescu, Andre Breitenreiter, Sergen Yalçın, Giovanni Van Bronckhorst, İvan Jovanovic, Ernesto Valverde…

O günden itibaren futbol medyasında hemen her gün farklı isimler, birbiriyle çelişen haberler yayımlandı Beşiktaş’ın yeni hocası konusunda. Gün içinde her medya kuruluşu farklı telden çalıyordu. Örneğin 28 Aralık’ta, Karar, Sözcü, Korkusuz, “İbre’nin Sergen’e döndüğü”nü yazarken Hürriyet ve Sabah, Sergen ile görüşülmediğini aktarıyordu. Aynı gün Türkiye, Lucescu’yu ikna turu düzenleneceğini, Akşam ise “Setien ve Valverde ile görüşüleceğini” bildiriyordu.

"Anlı şanlı futbol yazarları da yeni teknik direktörün adını kulübün açıklamasından öğrendi"

 Dijital mecralardaki futbol medyasında da Santos ile görüşüldüğünü aktaran ya da tahmin eden çıkmadı. Santos, futbol medyasına da sürpriz oldu. Sabah akşam Beşiktaş’ı izleyen anlı şanlı futbol yazarları da yeni teknik direktörün adını kulübün açıklamasından öğrendi.

"İçli dışlı ilişkiler, futbol gazeteciliğini zehirliyor"

Beşiktaş ve Santos vakası da futbol gazeteciliğinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anımsatıyor bizlere. Medyanın eleştirellikten uzaklaşan genel halinin yanı sıra tarafgir gazetecilik ve kulüp yöneticileri ile içli dışlı ilişkiler, futbol gazeteciliğini zehirliyor.

Yazının tamamı için tıklayın...