Dünya

Eurovision ilk defa ikincilik alan ülkede düzenlenecek

13 Mayıs 2023 12:34

Avrupa ülkelerinin katılımıyla gerçekleşen ve Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından yılda yalnızca 1 defa düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın 67’ncisi, bu yıl İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenecek.

Eurovision’un bu akşam yapılacak finaline 26 ülke katılacak ve yarışmanın ev sahipliğini, tarihte ilk defa geçen yıl birinci olan ülke değil, ikinci olan ülke yapacak.

Eurovision Şarkı Yarışması’nda jüri ve halk oylarının ortalamasıyla liderliği alan ülke bir sonraki yıl organizasyona ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz sene, ‘Stefania’ isimli şarkıyla 439 puan alan Ukrayna, tarihin en yüksek puanını toplamış ve yarışmaya ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı. Ancak EBU, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’nın ev sahipliği yapmasının riskli olduğuna karar verdi ve ev sahipliği görevi ‘Space Man’ isimli şarkısıyla geçtiğimiz yıl ikinci olan İngiltere’ye devredildi. Böylece Eurovision tarihinde ilk kez yarışma, şampiyon dışındaki bir ülkede düzenlenecek ve 67. Eurovision Şarkı Yarışması’na İngiltere’nin en büyük liman kentlerinden Liverpool ev sahipliği yapacak.