Gündem

Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisindeki inşaat yargıya taşınıyor

"Danıştay imar planı iptal etti, arazi şu an plansız, ruhsatın süresi doldu"

23 Ağustos 2022 14:11

Danıştay, Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisinde üç gökdelen yapılmasının önünü açan imar planlarını geçen yılın sonunda iptal etti. Ancak, plansız kalan arazide mayıs ayında başlayan inşaat çalışmaları sürüyor. Proje için yürütülen çalışmaların yasa dışı olduğunu belirten Mimarlar Odası, kaçak inşaata göz yuman Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Konuyla ilgili Sözcü’ye konuşan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, haziran ayında her üç kuruma Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi üzerinde başlayan inşaat çalışmaları hakkında bilgi almak için yazı yazdıklarını ancak sonuç elde edemediklerini belirtti. 2018 yılında İBB tarafından proje için verilen yapı ruhsatının süresinin dolduğuna dikkati çeken Esin Köymen, burada ruhsat düştüğü için inşaat yapılamayacağını vurguladı.

Kaçak inşaatın durdurulması için haziran ayında bir açıklama yaptıklarını, ancak yapılaşmanın son sürat devam ettiğini söyleyen Köymen, “Danıştay imar planı iptal etti, arazi şu an plansız, ruhsatın süresi doldu. İnşaatın mühürlenmesi gerekiyor. Kaçak yapılaşmaya göz yuman kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin yasalara uyması gerektiğine işaret eden Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, “Seçili müteahhitlerin kural tanımadığı bir sektör oldu inşaat sektörü. Kim yaparsa yapsın, yasalar önünde eşit olmalı. İmar plan iptal edilmiş bir yerde hisse satış yapıldı, ruhsatın süresi dolmuştu satış yapıldığı sırada. Arka arkaya hukuksuz bir süreç var. İmar yönetmeliğine uygun adımların atılması gerekiyor” dedi.