Dünya

Estonya'da Rus profesör, casusluk suçlamalarıyla tutuklandı

17 Ocak 2024 07:28

T24 Dış Haberler

Baltık ülkesi Estonya'da yetkililer, ülkede görev yapan bir Rus profesörü casusluk suçlamalarıyla tutukladı. Çalıştığı üniversite, davanın "Rusya'nın Estonya'da anti-demokratik eylemlerde bulunma niyetini" gösterdiğini ifade etti. Tutuklanan akademisyenin bazı meslektaşları, henüz bir duruşma bile yapılmadan profesörle bağları kestiği için üniversiteye tepki gösterdi. 

Kamu yayıncısı ERR'ye göre Tartu Üniversitesi'nde uluslararası siyasi teori dersi veren Viyaçeslav Morozov, 3 Ocak'ta Estonya'nın iç güvenlik servisi ISS tarafından gözaltına alındı. Moroozov'un tutuklanmasına karar verildiği salı günü ortaya çıktı. 

ISS'in Genel Direktörü Margo Palloson, Morozov'un Rusya istihbaratıyla bilgi paylaştığını iddia etti ve akademisyenin "düzenli sayılabilecek şekilde Rusya'ya gidip geldiğini" söyledi. 

Polloson, Morozov'un Rusya'ya Estonya'yla ilgili ne bilgiler verdiğini söylemedi ama vatandaşlarına görebilecekleri baskı nedeniyle ülkeye gitmeme tavsiyesinde bulundu. 

Uzun süredir aynı üniversitede görev yapan Morozov, Rus siyasi kimliği ve dış politikasına dair çalışmalarıyla tanınıyordu. Akademisyen, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamış ama diğer ülkelere işgale muhalif Ruslarla köprülere yakmama çağrısında bulunmuştu. 

Tartu Üniversitesi Siyasi Bilgiler Departmanı Başkanı Kristiina Tõnnisson, "Anlaşılacağı üzeri, bu hepimize bir şok oldu. Güvenimiz ciddi anlamda ihlal edildi. Morozov'un eski çalışmalarını sorgulamak için bir gerekçemiz yok, ama edinilen yeni bilgiler ışığında eleştirel şekilde incelemek önemli olacaktır" dedi. 

Estonya'nın en önemli yüksek eğitim kurumlarından olan Tartu Üniversitesi, Morozov'u hızlı şekilde işten çıkardı ve rektör, "Ülkemizin güvenliğini tehlikeye atacak tüm eylemleri kınıyoruz" dedi. 

Rektör Toomas Asser, "Hasarın tam boyutunu ölçmek mümkün değil; ancak durumun devletimizi, üniversiteyi, çalışan insanların ruh halini ve kişiler arası ilişkileri etkilediği çok açık" diye konuştu. 

Bazı akademisyenler, üniversiteye henüz ceza kesinleşmeden Morozov'un arkasında durmadığı için tepki gösterdi.