Gündem

ESP, ETHA'ya yapılan baskın ve gözaltılar hakkında basın toplantısı düzenledi: Gözaltına alınanlarla dayanışmaya çağırıyoruz

ETHA'ya yapılan baskınla 7 kişi gözaltına alındı, etha10.com erişime kapatıldı

18 Haziran 2019 13:50

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) yapılan polis baskını ve gözaltına alınan gazeteciler ve üyelerine ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. ESP Ankara İl Başkanı Mehmet Ali Tosun, “Sokağın, gerçeğin ve özgürlüğün sahibi tüm demokrasi güçlerini; gözaltına alınan sosyalistlerle,  gençlerle, kadınlarla ve gazetecilerle dayanışmaya, sokağın sesini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre açıklamaya, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl yönetiminden Nazım Karakurt katıldı. Burada konuşan ESP Ankara İl Başkanı Mehmet Ali Tosun, gözaltıları kınadı. 
 
Şu ana kadar ESP Genel Başkan Vekili Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK)Üyesi Ezgi Bahçeci, ESP İstanbul il yönetici ve üyeleri, ETHA editör ve muhabirleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) ve Özgür Genç Kadın (ÖKG) üyelerinin gözaltına alındığını belirten Tosun, “23 Haziran’ı ‘demokrasiye sahip çıkma’ ve ‘millet iradesini tesis etmek’ diye sunmaya çalışan AKP-MHP ittifakı, her zaman olduğu gibi yine saldırganlıklarının merkezine sosyalistleri yerleştiriyor” dedi.
 

"Basın özgürlüğü bir kez daha ayaklar altında"

ETHA’ya yapılan polis baskınına ilişkin konuşan Tosun, basın özgürlüğünün bir kez daha ayaklar altına alındığını dile getirdi. Tosun, “Manipülasyona karşı gerçeğin, sermayedarlara karşı emekçilerin, erkek egemenliğe karşı kadınların, özcesi sokağın sesi ETHA susturulmaya çalışılıyor” diye belirtti. 
 

"Sansürlerle yalanın iktidarını koruyamazsınız"

Polis ekiplerinin ellerinde gözaltı listeleriyle “İstanbul Sokakta” gazetesini dağıtan demokratik hakların yegane güvencesinin sokak mücadelesinin olduğunu propaganda eden sosyalistleri aradığını söyleyen Tosun, “Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bizi aramanıza gerek yok, sokaktayız. Sansürle yalanın iktidarını koruyamazsınız. Gerçeğin peşindeyiz” diye konuştu. Tosun, sokağın, gerçeğin ve özgürlüğün sahibi tüm demokrasi güçlerini gözaltına alınan sosyalistlerle,  gençlerle, kadınlara ve gazetecilerle dayanışmaya, sokağın sesini yükseltmeye çağırdı. 
 

"İktidar kaybetmenin telaşındadır"

Ardından söz alan Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, gözaltına alınanların direnişinin yanında olduklarını vurguladı. Öneren, şöyle devam etti: “İstanbul sokaklarında gazete dağıtmayı gerekçe gösteren iktidar, kendi korkuların, kaybetmenin telaşındadır. ESP asla yalnız değildir. iktidar gün geçtikte iktidarlığın verdiği erkle tüm gücüyle devrimcileri, alanlardan, sokaklardan yok etmeye çalışıyor. Ama bilsinler ki devrimciler, sosyalist dayanışmayı bu tür baskılarda daha da artıracaktır.”
 

"Baskı ve gözaltılar bizi yıldıramaz"

HDP Ankara İl Yönetiminden Nazım Karakurt da gözaltıları kınadı. Karakurt, şunları söyledi: “Özgür basın çalışanlarının, gazete dağıtımcılarının Kürdistan coğrafyasında nasıl katledildiğini biliyoruz. Bu faşist iktidara karşı kim güçlerini birleştiriyorsa baskı hiç değişmiyor. Ama onların baskı ve gözaltıları bizi hiç bir zaman yıldıramaz. Bizim tek bir derdimiz var; demokratik barışı inşa etmek. Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz.” 

Ne olmuştu?

ETHA, yaptığı açıklamada aralarında ajansın iki muhabiri, dört editörü ile bir çalışanı ve Ceylan Yayınları’nın da çalışan bir kişinin de bulunduğu yedi kişinin gözaltına alınarak Vatan Caddesi’nde bulunan Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğünü duyurdu. Savcı 4 günlük gözaltı kararı verdi.

ETHA baskına ilişkin, “Kurulduğu 2009 yılından bu yana defalarca polis baskınına uğrayan, çalışanları hapsedilen ajansımız, ezilenlerden yana yayıncılık yapmaktan vazgeçmedi. Yine vazgeçmeyecek. Ajansımız emekçileri Semiha Şahin ile Pınar Gayıp’ın ‘ev hapsi’ kararıyla tahliye edilmelerinin 3. gününde gelen bu baskına da yanıtımız aynı: Gerçeğin peşindeyiz” açıklamasında bulundu.

ETHA’ya erişim engeli

Öte yandan, ETHA’ya yönelik baskın sırasında etha10.com da erişime kapatıldığı belirtildi.