Ekonomi

Eski Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis: Kapitalizm öldü, artık daha beterini yaşıyoruz

26 Eylül 2023 16:39

SYRIZA iktidarının ilk döneminde 5,5 ay boyunca dönemin Başbakanı Aleksis Çipras'ın Maliye Bakanı olarak görev yapan Yanis Varufakis, "Kapitalizm öldü, artık daha beterini yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe'deki habere göre Observer gazetesinden gazeteci Cadwalladr'a röportaj veren Yunan ekonomist Varufakis, artık küresel finans sisteminin değil, teknoloji şirketlerinin "derebeyliklerinin" bizi şekillendirdiğini belirterek "Kapitalist olarak gördüğümüz kişiler artık yalnızca tebaa. Bir şeyler üretiyorsanız işiniz bitti. Artık dünyanın hakimi olamazsınız." değerlendirmesini yaptı.

Cadwalladr, Varufakis'in bu ay yayımlanması planlanan kitabında şu satırları aktardı:

"Bir bilimkurgu kitabından çıkmış şu sahneyi hayal edin: İşe gidip kıyafet, ayakkabı, kitap, şarkı, oyun ve film ticareti yapan insanlarla dolu bir kasabaya ışınlandınız. Başta her şey normal görünüyor. Sonra tuhaf bir şeyler olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz. Tüm dükkanların ve hatta her binanın Jeff adındaki bir adama ait olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca herkes farklı sokaklardan yürüyüp başka dükkanlar görüyor çünkü her şey onun algoritmasıyla belirleniyor… Jeff'in borusunu çalan bir algoritma."

Jeff Bezos'a referans vererek konuşan Varufakis, Amazon'un sahibinin aslında sermaye üretmediğini, bunun yerine yalnızca kira aldığını öne sürerek mevcut durumu feodalizme benzetiyor. 

"Bulut serfleri" diye adlandırdığı ezilenlerinse sınıf bilincinden yoksun ve paylaşımlarıyla teknoloji şirketleri için değer ürettiğinin farkına varmayan topluluklar olduğunu söylüyor.